• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρωτότυπη μηχανή υποθαλάσσιας εξόρυξης ναυάγησε στον Ειρηνικό

Πρωτότυπη μηχανή υποθαλάσσιας εξόρυξης ναυάγησε στον Ειρηνικό

Μία πρωτότυπη μηχανή υποθαλάσσιας εξόρυξης 25 τόνων κείτεται αποκλεισμένη στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, αφού αποκολλήθηκε από το καλώδιο που τη συνέδεε με το πλοίο στην επιφάνεια.

Όπως σημειώνει το BBC, το ατύχημα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος διάρκειας ενός μήνα με σκοπό τη διεξαγωγή δοκιμών και ερευνών- και εν μέσω αμφισβήτησης και προβληματισμών για τα σχέδια εξόρυξης ορυκτών από τον πυθμένα του ωκεανού.

Η ρομποτική μηχανή, γνωστή ως Patania II, αναπτύχθηκε από τη βελγική GSR για τη συλλογή μικρών βράχων που είναι γνωστοί ως κόνδυλοι.

Απεστάλη σε μια περιοχή του Ειρηνικού για την οποία έχει δοθεί στη GSR άδεια για έρευνες. Σημειώνεται πως έχουν χορηγηθεί άδειες σε εταιρείες και κυβερνήσεις για έρευνες σε αρκετές δεκάδες ζώνες.

Η πρώτη φάση των δοκιμών είχε σχεδόν ολοκληρωθεί όταν το μηχάνημα αποσυνδέθηκε από το καλώδιό του. Εκπρόσωπος της GSR είπε στο BBC News. «Στην τελική του κατάδυση στην περιοχή της GSR, ένα σημείο άρσης αποκολλήθηκε και το Patania II βρίσκεται πλέον στον πυθμένα.

«Μια επιχείρηση επανασύνδεσης του σημείου άρσης αρχίζει αυτό το βράδυ και θα παρέχουμε ενημέρωση όταν έρθει η ώρα».

Εάν το μηχάνημα ανασυρθεί επιτυχώς, θα χρησιμοποιηθεί ξανά για περαιτέρω έρευνες σε μια περιοχή για την οποία έχει δοθεί άδεια στη Γερμανία. Ωστόσο δεν υπάρχει εγγύηση για ανάσυρση σε τόσο μεγάλα βάθη.

Το περιστατικό έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες και τα νέα γνωστοποίησε η Greenpeace, που παρακολουθεί τις δραστηριότητες των εταιρειών εξόρυξης σε μεγάλα βάθη.

Ναυτεμπορική

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.