Προσπαθούν να επιλύσουν το “κοσμικό μυστήριο” – Τηλεσκόπιο της NASA εντόπισε νέες ακτίνες γάμμα πέρα ​​από τον Γαλαξία μας

Η ανακάλυψη έγινε όταν μια ομάδα επιστημόνων της NASA και του κοσμολόγου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Alexander Kashlinsky, έπεσε πάνω στο ισχυρό σήμα ακτίνων γάμμα ενώ έψαχνε δεδομένα 13 ετών από το τηλεσκόπιο Fermi της NASA.

Ο Kashlinksy το ονόμασε μια «εντελώς τυχαία ανακάλυψη» στο μέρος του κοσμικού σύμπαντος όπου ακριβώς έψαχναν.

Το νέο σήμα ακτίνων γάμμα που βρέθηκε έξω από τον Γαλαξία μας βαθαίνει το μυστήριο τους
Η προέλευση των κοσμικών ακτίνων υπερυψηλής ενέργειας (UHECR) όπως οι ακτίνες γάμμα ήταν πάντα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην αστροφυσική. Η πηγή ανακάλυψης αυτού του σήματος ακτίνων γάμμα που βρέθηκε πρόσφατα έξω από τον Γαλαξία έχει τώρα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο αυτό το μυστήριο.

Η ομάδα πιστεύει ότι το νέο σήμα σχετίζεται με αυτά τα σωματίδια υψηλής ενέργειας ή κοσμικές ακτίνες, που αποτελούνται κυρίως από πρωτόνια, νετρόνια και ατομικούς πυρήνες. Το σήμα είναι αρκετά παρόμοιο με τα χαρακτηριστικά ενός κοσμικού υποβάθρου μικροκυμάτων (CMB).

Το CMB θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το αρχαιότερο φως στο σύμπαν και είναι ένα κοσμικό απολίθωμα που έχει απομείνει από ένα γεγονός που συνέβη περίπου 380.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Πριν από αυτό, το σύμπαν πιστεύουν οι επιστήμονες ότι ήταν αρκετά ζεστό με πυκνοκατοικημένα ελεύθερα ηλεκτρόνια και πρωτόνια μέσω των οποίων το φως δεν μπορούσε να ταξιδέψει.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το σύμπαν ψύχθηκε, τόσο πολύ που επέτρεψε στα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια να ενωθούν για να σχηματίσουν αρχέγονα άτομα, αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκάλεσε ένα ξαφνικό κενό. Η έλλειψη ελεύθερων ηλεκτρονίων σήμαινε ότι τα φωτόνια δεν ήταν πλέον ατελείωτα διασκορπισμένα από αυτά τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια.

Όπως αναφέρεται, το σύμπαν έγινε διαφανές από αδιαφανές και επέτρεψε στο πρώτο φως να ταξιδέψει. Το CMB, αναφέρεται, ότι δημιούργησε αυτά τα πρώτα φωτόνια που ταξιδεύουν ελεύθερα.

Το CMB εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους Αμερικανούς αστρονόμους ραδιοκυμάτων Robert Wilson και Arno Penzias τον Μάιο του 1964 ως ακτινοβολία μικροκυμάτων σε όλες τις κατευθύνσεις του ουρανού πάνω από τη Γη. Στη δεκαετία του 1990, ωστόσο, αυτή η φαινομενική ομοιομορφία αμφισβητήθηκε όταν το διαστημόπλοιο Cosmic Background Explorer (COBE) της NASA ανακάλυψε μικροσκοπικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία CMB.

Το COBE βρήκε ότι το CMB είναι 0,12% πιο ζεστό και έχει περισσότερα μικροκύματα προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα. Αυτό το μοτίβο ή «δίπολο» στο CMB θεωρήθηκε χαρακτηριστικό της κίνησης του ηλιακού μας συστήματος.

Οι αστρονόμοι αναζητούν αυτό το φαινόμενο σε άλλους τύπους φωτός, ώστε να μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το δίπολο CMB είναι το αποτέλεσμα της κίνησής μας.

Οι αστρονόμοι θέλουν τώρα να διερευνήσουν τις θέσεις αυτής της νέας εκπομπής για να προσδιορίσουν την πηγή, ή ίσως πολλαπλές πηγές, αυτού του φωτός εξαιρετικά υψηλής ενέργειας και αυτών των σωματιδίων εξαιρετικά υψηλής ενέργειας για να δουν αν είναι όντως συνδεδεμένα.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί