Προειδοποίηση για πτώση δορυφόρου αύριο πάνω στη Γη

Ένας εκτός ελέγχου δορυφόρος αναμένεται να εισέλθει με ταχύτητα στην ατμόσφαιρα της Γης την Τετάρτη, σχεδόν 30 χρόνια μετά την εκτόξευσή του.

Ο δορυφόρος, γνωστός ως ERS-2, θα διασπαστεί σε κομμάτια, η πλειονότητα των οποίων θα καεί.

Επειδή η επανείσοδος είναι «φυσική» είναι αδύνατο να προβλεφθεί ακριβώς πότε και πού θα συμβεί, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Υπάρχει ένα παράθυρο αβεβαιότητας λόγω της απρόβλεπτης ηλιακής δραστηριότητας, που σημαίνει ότι η επανείσοδος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί έως και 15 ώρες πριν ή μετά την προβλεπόμενη ώρα.

Όταν φτάσει περίπου στα 80 χιλιόμετρα, θα αρχίσει να σπάει και στη συνέχεια να καίγεται.


Κάποια θραύσματα θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη, δήλωσε η ESA, αλλά πιθανότατα θα πέσουν στον ωκεανό.

«Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την επανείσοδο του δορυφόρου είναι πολύ χαμηλοί», σύμφωνα με τις πληροφορίες της ESA για την επανείσοδο του ERS-2.

Ενώ αναφέρεται ότι «κανένα από αυτά τα θραύσματα δεν θα περιέχει τοξικές ή ραδιενεργές ουσίες».

Το πιο εξελιγμένο ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος


Το ERS-2 εκτοξεύτηκε το 1995, το οποίο εκείνη την εποχή, ήταν το πιο εξελιγμένο ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος παρατήρησης της Γης.

«Μας παρείχε νέες γνώσεις για τον πλανήτη μας, τη χημεία της ατμόσφαιράς μας, τη συμπεριφορά των ωκεανών μας και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον μας», δήλωσε ο Mirko Albani, επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος Heritage της ESA.

Μετά από 16 χρόνια σε τροχιά, η ESA αποφάσισε να τερματίσει την αποστολή του και να «βγάλει» τον δορυφόρο από τη τροχιά του.

Αυτό περιελάμβανε την εξάντληση των εναπομεινάντων καυσίμων και τη μείωση του υψομέτρου του από 785 χιλιόμετρα (488 μίλια) σε 573 χιλιόμετρα (356 μίλια).

Αυτό μείωσε την πιθανότητα να συγκρουστεί με κάτι άλλο στο διάστημα και μείωσε το χρόνο παραμονής σε τροχιά μετά το τέλος της αποστολής από περισσότερα από 100 χρόνια σε λιγότερο από 15 χρόνια.

(naftemporiki, skynews – freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί