Προ εκπλήξεως οι αρχαιολόγοι: Έφεραν στο φως σπάνια πέτρινη μάσκα 9.000 ετών

Μια σπάνια πέτρινη μάσκα από τη νεολιθική περίοδο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από το Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

Τη μάσκα έφερε στο φως η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA), και μεταφέρθηκε στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Πολιτικής Διοίκησης στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια για περαιτέρω μελέτη.


Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της IAA, η μάσκα είναι κατασκευασμένη από κίτρινο- ροζ ασβεστόλιθο και κατασκευάστηκε κατά τη Νεολιθική περίοδο πριν από περίπου 9.000 χρόνια.

Ο Ronit Lupo από την IAA, δήλωσε: «Ο σχεδιασμός της μάσκας έχει χαρακτηριστικά προσώπου που είναι τέλεια και συμμετρικά, ομοιόμορφα ζυγωματικά, μία εντυπωσιακή μύτη και στόμα που δείχνει τα δόντια». Μόνο 16 πέτρινες μάσκες από αυτήν την περίοδο έχουν ανακαλυφθεί, πολλές από τις οποίες βρέθηκαν στη νότια περιοχή της Ερήμου Χεβρώνα-Τζεχούντα.

Όλα τους έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και στοιχεία στην παραγωγή τους, γεγονός που δείχνει ότι ανήκουν στην ίδια ομάδα πολιτισμού την προ-κεραμική νεολιθική Β (PPNB).

Οι άνθρωποι της Νεολιθικής Περιόδου
Οι άνθρωποι αυτής της περιόδου έζησαν την Γεωργική Επανάσταση και στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα εξημερωμένα ζώα προκειμένου να καλλιεργούν τη γη.

Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν επίσης ανθρώπινα κρανία καλυμμένα με στρώματα σοβά ή θαμμένα κάτω από τους ορόφους αρχαίων κατοικιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα ευρήματα δείχνουν μια πρώιμη μορφή προγονικής λατρείας. “Αυτές οι πέτρινες μάσκες μοιάζουν κάπως με τα ανθρώπινα πρόσωπα και γι’ αυτό συνδέονται με κάποιον τύπο λατρείας”, πρόσθεσε ο Lupo.

Ένας εκπρόσωπος της IAA εξήγησε: «Η ανακάλυψη της μάσκας επιβεβαιώνει την παραδοχή μας ότι η νότια περιοχή του Όρους Χεβρώνα ήταν ένα κέντρο για την παραγωγή πέτρινων μασκών και προφανώς και ένα θρησκευτικό κέντρο κατά την Προκεραμική Νεολιθική περίοδο».

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί