Πως «φρενάρουν» τα αυτοκίνητα τις… πιστωτικές κάρτες;

Οι ελλείψεις σε microchips επηρεάζουν και το «πλαστικό χρήμα». Και τα αυτοκίνητα έχουν μεγάλη ευθύνη για αυτό.

Η έλλειψη ημιαγωγών είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία τα τελευταία δύο χρόνια.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή κατάσταση η οποία έχει ανατρέψει όλο τον προγραμματισμό των μεγάλων εταιριών και οδηγεί σε τεράστιες καθυστερήσεις στην παράδοση των αυτοκινήτων στους πελάτες.

Όμως δεν ταλανίζεται μόνο η βιομηχανία αυτοκινήτου. Η έλλειψη microchips φαίνεται ότι έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και την παραγωγή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς οι κατασκευαστές τους δεν έχουν τα απαραίτητα υλικά για να τις ολοκληρώσουν.

Υπάρχουν περιπτώσεις σε χώρες του εξωτερικού που ένας καταναλωτής χρειάζεται να περιμένει έως και 8 εβδομάδες για να παραλάβει τη νέα κάρτα του.

Οι πελάτες των τραπεζών οδηγούνται πλέον σε άλλες μορφές συναλλαγών όπως το Apple Pay ή το Google Pay, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κατασκευάσουν κανονικές πιστωτικές κάρτες.

Οι εταιρίες κατασκευής ηλεκτρονικών υλικών από τη μεριά τους έχουν ανεβάσει σημαντικά την παραγωγή microchips. Και με την βιομηχανία των υπολογιστών και των τηλεφώνων να είναι σε πτωτική φάση, οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι αυτές που παίρνουν πλέον τη μερίδα του λέοντος σε αυτή την αγορά.

Παρά το γεγονός όμως ότι η αυτοκινητοβιομηχανία παίρνει πλέον μεγάλους αριθμούς ημιαγωγών, δεν φαίνεται να εξομαλύνεται γρήγορα η κατάσταση. Αρκετοί προβλέπουν ότι οι ελλείψεις θα συνεχιστούν και μέσα στο 2024, με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι καθυστερήσεις στην παραγωγη και την παράδοση των νέων αυτοκινήτων.

Οι ελλείψεις έχουν επηρεάσει και πολλούς άλλους τομείς όπου είναι απαραίτητο ένα τσιπάκι. Για παράδειγμα σε χώρες που τα διπλώματα οδήγησης έχουν επάνω τους ένα michrochip η έκδοση ενός νέου μπορεί να πάρει και μήνες.

Σε αυτή τη φάση πάντως δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το πότε θα μπορούσε να τελειώσει το πρόβλημα. Όσο παραμένει η γεωπολιτική ένταση και ο υψηλός πληθωρισμός που οδηγεί σε αυξημένο κόστος πρώτων υλών, η αναστάτωση, ακόμα και στις πιστωτικές κάρτες, θα συνεχιστεί.

(newsauto. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί