“Πόλεμος” μεταξύ “ηθικών και κακών” χάκερ – Η μαρτυρία κάποιου πού άλλαξε στρατόπεδο

Ένας βετεράνος εγκληματίας του κυβερνοχώρου, που χαρακτηρίζεται πλέον ως "ηθικός χάκερ" αποκάλυψε τι πραγματικά υπάρχει στο σκοτεινό ιστό - όπου οι χάκερ, οι δολοφόνοι και οι έμποροι ναρκωτικών τρέχουν ξέφρενα.

Η πηγή, η οποία μίλησε ανώνυμα, εξήγησε πώς οι χάκερ χρησιμοποιούν ransomware για να κλέψουν δεδομένα για μεγάλες πληρωμές ή «για να δουν απλώς τον κόσμο να καίγεται» και εξήγησε ότι οποιοδήποτε σύστημα είναι συνδεδεμένο στον Ιστό κινδυνεύει από επίθεση.

«Έχω παρακολουθήσει τα νοσοκομεία να κρυπτογραφούνται και οι άνθρωποι να έχουν μια επιλογή: πληρώνω για την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων ή διακινδυνεύω ζωές;» είπε ο άνδρας ενώ φορούσε μια μάσκα για να κρύψει την ταυτότητά του.

Μιλώντας ανώνυμα στο Vice, ένας ανήθικος χάκερ «μαύρο καπέλο» που έγινε «λευκό καπέλο» δεσμευμένος από ηθικό κώδικα εξήγησε πώς οι κακοί χάκερ χρησιμοποιούν ransomware για μεγάλες πληρωμές ή «για να δουν απλώς τον κόσμο να καίγεται».

Ο σκοτεινός ιστός είναι ένα μέρος όπου μια δραστηριότητα δεν μπορεί να εντοπιστεί. Μια πρόσφατη έκθεση βρήκε ότι το πιο περιζήτητο περιεχόμενο ήταν η παιδική πορνογραφία, ακολουθούμενη από τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Αν και ο χάκερ δεν έθιξε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, ανησυχεί «για σημαντικές επιπτώσεις [το ransomware θα έχει] στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή πιθανές επιπτώσεις σε πράγματα όπως εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Φίλιπ Ίνγκραμ, συνταξιούχος συνταγματάρχης στρατιωτικών πληροφοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε πέρυσι : «Ο σκοτεινός ιστός χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από σοβαρούς και οργανωμένους εγκληματίες για διάφορους σκοπούς. 

«Ψάχνουν για ευπάθεια στα παιδιά όταν τα προσελκύουν για πράγματα όπως το τρέξιμο ναρκωτικών κατά μήκος της κομητείας, για εκμετάλλευση σε κυκλώματα παιδεραστών ή στρατολόγηση από τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ομάδες».

Μερικές πλατφόρμες προσφέρουν πρόσβαση στον σκοτεινό ιστό, συμπεριλαμβανομένων των i2p, FreeNet και Tor.

Το Tor – συντομογραφία του The Onion Router – είναι μια μάζα κρυπτογραφημένων ιστοσελίδων που επιτρέπει στους χρήστες να σερφάρουν κάτω από το καθημερινό Διαδίκτυο με πλήρη ανωνυμία.

Χρησιμοποιεί πολλά επίπεδα ασφάλειας και κρυπτογράφησης για να καταστήσει τους χρήστες ανώνυμους στο διαδίκτυο.

Μια μελέτη υπολόγισε ότι υπάρχουν περίπου 2,6 εκατομμύρια χρήστες Tor καθημερινά.

«Η ίδια μελέτη διαπίστωσε από μια μεμονωμένη σύλληψη δεδομένων ότι περίπου το 80% της επισκεψιμότητας στις υπηρεσίες onion κατευθυνόταν σε υπηρεσίες που προσέφεραν παράνομο πορνογραφικό υλικό, εικόνες κακοποίησης ή/και υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών», έγραψαν ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στο The Conversation . 

Ο ηθικός χάκερ είπε ότι τώρα χρησιμοποιεί τις δεξιότητές του για τα καλό, εντοπίζοντας εγκληματίες στο Διαδίκτυο και αναζητώντας τρωτά σημεία στα συστήματα για να τα διορθώσει – όχι να τα εκμεταλλευτεί

Η πρώτη επίθεση ransomware γράφτηκε από τον Joseph Popp το 1989 και χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει τον κλάδο της υγείας. Η επίθεση, που ονομάζεται AIDS Trojan, έγινε από τον Popp που μοίρασε 20.000 μολυσμένους δίσκους στους συμμετέχοντες στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το AIDS.

Η συνέντευξη του χάκερ διεξήχθη από το Vice το 2021, αλλά το βίντεο εμφανίστηκε ξανά πρόσφατα ως υπενθύμιση ότι υπάρχει ένας σκοτεινός κόσμος ανθρώπων που ο μοναδικός στόχος τους είναι να προκαλέσουν όλεθρο χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο.

Ο άνδρας ξεκίνησε την καριέρα του στο hacking ως μαύρο καπέλο, που είναι ένας τύπος κυβερνοεγκληματία που δεν συμμορφώνεται με τους νόμους και διεξάγει επιθέσεις για τους δικούς του σκοπούς.

Έκτοτε άλλαξε στρατόπεδο, έγινε “άσπρο καπέλο”, όπου χρησιμοποιεί τις δεξιότητές του για το καλό όπως λένε, εντοπίζοντας εγκληματίες στο διαδίκτυο και αναζητώντας τρωτά σημεία στα συστήματα για να τα διορθώσει – όχι να τα εκμεταλλευτεί.

«Αν ήθελα να αποκτήσω πρόσβαση σε μια ασφαλή εταιρεία, δεν θα πήγαινα να χτυπήσω την πόρτα», είπε στην αρχή της συνέντευξης.

«Θα στόχευα άτομα που γνωρίζω και έχουν πρόσβαση, που γνωρίζω ότι φέρνουν προσωπικές συσκευές σε ένα κτίριο ή κάνουν πράγματα δίπλα σε ευαίσθητα πράγματα και μετά θα προχωρούσα».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί