• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ποιος είναι ο σπάνιος «καυτός» πλανήτης που μπορεί να λιώσει όλα τα μέταλλα (ΦΩΤΟ)

Ποιος είναι ο σπάνιος «καυτός» πλανήτης που μπορεί να λιώσει όλα τα μέταλλα (ΦΩΤΟ)

«Ο πλανήτης είναι θερμότερος από το σημείο τήξης των περισσότερων μετάλλων και θερμότερος από τη λιωμένη λάβα».

Το TOI-1431b, είναι ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς πλανήτης που βρίσκεται περίπου 490 έτη φωτός από τη γη και είναι τρεις φορές πιο μεγάλος από τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα.

Αλλά αυτό δεν είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο που αφορά τον TOI-1431b. Πρόκειται για έναν πλανήτη που είναι κυριολεκτικά καυτός.

Ανακαλύφθηκε από μια πολυεθνική ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον αστροφυσικό Brett Addison από το Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Southern Queensland και η θερμοκρασία του είναι από τις πιο υψηλές που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.

«Αυτοί οι τύποι πλανητών, είναι αρκετά σπάνιοι», δήλωσε ο Addison.

«Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας αγγίζει περίπου τους 2.700 βαθμούς κελσίου και η θερμοκρασία της νύχτας πλησιάζει τους 2.300 βαθμούς C) – καμία ζωή δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στην ατμόσφαιρά του. Στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία νύχτας του πλανήτη είναι η δεύτερη πιο υψηλή θερμοκρασία που μετρήθηκε ποτέ!».

Ο TOI-1431b εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον δορυφόρο Suriting Exoplanet Survey Satellite της NASA. Στη συνέχεια, ο Addison συνέλεξε δεδομένα χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Stellar Observation Network Group, που βρίσκεται στις Καναρίους Νήσους, για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του πλανήτη.

«Όσον αφορά τις αναλογίες με την καθημερινότητα για το πόσο ζεστός είναι ο πλανήτης», δήλωσε ο Addison στο CNET, «ο πλανήτης είναι θερμότερος από το σημείο τήξης των περισσότερων μετάλλων και θερμότερος από τη λιωμένη λάβα. Στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία του πλανήτη κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι θερμότερη από το 40% των αστεριών στον Γαλαξία. Η θερμοκρασία του πλανήτη πλησιάζει εκείνη της εξάτμισης ενός πυραύλου».

Εκτός από το μέγεθός του και τις εξαιρετικά θερμές θερμοκρασίες, ο TOI-1431b είναι σχετικά μοναδικός σε σχέση με την τροχιά του. Ο TOI-1431b περιστρέφεται σε οπισθοδρόμηση.

«Η ανακάλυψη αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία», δήλωσε ο Addison, «να μελετήουμε την ατμόσφαιρα αυτών των πλανητών για να καταλάβουμε πώς σχηματίζονται και πώς κινούνται».

CNET/ photo tweet screenshot

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.