Ποιός είναι ο γιγαντιαίος «κομήτης του διαβόλου» που πλησιάζει τη γη;

Τι το ιδιαίτερο έχει;

Ο λεγόμενος «διαβολοκομήτης» που έχει το μέγεθος μίας πόλης και που πρόκειται να περάσει πολύ κοντά από τη Γη έχει μια κρυφή σπείρα φωτός που περιβάλλει το γιγάντιο παγωμένο κέντρο του, σύμφωνα με νέες εικόνες.

Ο κομήτης, που ονομάζεται 12P/Pons-Brooks (12P), είναι μια σφαίρα πάγου και βράχου πλάτους 10,5 μιλίων (17 χιλιομέτρων) που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο σε μια πολύ ελλειπτική ή τεντωμένη τροχιά περίπου κάθε 71 χρόνια.

Όπως οι περισσότεροι άλλοι κομήτες, ο 12P έχει έναν πυρήνα πάγου, αερίου και σκόνης που περιβάλλεται από παγωμένο κέλυφος ή πυρήνα.

Ο πυρήνας του κομήτη με τη σειρά του περιβάλλεται από ένα σύννεφο παγωμένης σκόνης, γνωστό ως κόμη, που διαρρέει αργά από το εσωτερικό του κομήτη. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους κομήτες, ο 12P είναι «κρυοηφαιστειακό κομήτης», πράγμα που σημαίνει ότι εκρήγνυται συχνά όταν η ηλιακή ακτινοβολία ανοίγει μεγάλες ρωγμές στον πυρήνα του.

Όταν συμβεί αυτό, η κόμη του επεκτείνεται σημαντικά, γεγονός που το κάνει προσωρινά να φαίνεται πολύ πιο φωτεινό από το κανονικό.

Κατά τις αρχικές εκρήξεις, η ομίχλη του κομήτη είχε ακανόνιστο σχήμα, που προκλήθηκε από μια εγκοπή στον πυρήνα που εμπόδιζε την εκροή του κρυομάγματος. Αυτό έκανε τον κομήτη να μοιάζει σαν να είχε «δαιμονικά κέρατα», τα οποία έφεραν στο παγωμένο διαστημικό αντικείμενο το απαίσιο παρατσούκλι του.

Καθώς o 12P έχει πλησιάσει πιο κοντά στον ήλιο, η κόμη του – η οποία έχει μια πράσινη απόχρωση χάρη στα υψηλά επίπεδα διάνθρακα (δύο άτομα άνθρακα κολλημένα μεταξύ τους) – έχει γίνει πολύ πιο ορατή. Έχει επίσης μεγαλώσει μια αρκετά μεγάλη ουρά από σκόνη και πάγο που απομακρύνεται από την κόμη λόγω του ηλιακού ανέμου. Έτσι οι αστροφωτογράφοι αρχίζουν να τραβούν πολύ πιο εντυπωσιακές λήψεις του κομήτη.

Ορισμένοι αστροφωτογράφοι διατηρούν την ελπίδα ότι ο κομήτης θα είναι ορατός κατά την ολική έκλειψη Ηλίου στις 8 Απριλίου, ίσως ακόμα και μερικές μέρες πιο πριν.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στα τελευταία βράδια του Μαρτίου ο κομήτης να γίνει ορατός με γυμνό μάτι, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Αν έχετε κάποιο καλό ζευγάρι κιάλια, επιχειρήστε οπωσδήποτε να τον δείτε με αυτά», λένε οι επιστήμονες, εστιάζοντας στις βραδιές της 30ης και 31ης Μαρτίου.

Δείτε ΕΔΩ τη νέα εικόνα του κομήτη.

freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί