• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πέθανε ο αστροναύτης Μάικλ Κόλινς: Ο πιλότος της θρυλικής αποστολής Apollo 11 της NASA στη Σελήνη

Πέθανε ο αστροναύτης Μάικλ Κόλινς: Ο πιλότος της θρυλικής αποστολής Apollo 11 της NASA στη Σελήνη

colins
Πέθανε ο βετεράνος αστροναύτης Μάικλ Κόλινς της ιστορικής αποστολής Apollo 11 της NASA στη Σελήνη.

Ο Κόλινς υπήρξε πιλότος της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που έφτασε ποτέ στον δορυφόρο της Γης, το 1969. Πέθανε σήμερα από καρκίνο σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο σεληνιακό έδαφος, καθώς παρέμεινε σε τροχιά στο διαστημικό σκάφος, όσο οι δύο συνάδελφοί του, ο Νιλ Άρμστονγκ και ο Μπαζ Όλντριν έγραφαν ιστορία: προσεδαφίσθηκαν με τη σεληνάκατο και έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που περπάτησαν ποτέ πάνω στη Σελήνη.

Εκτός από αστροναύτης υπήρξε πιλότος δοκιμών και συνολικά ταξίδεψε δύο φορές στο Διάστημα – την πρώτη φορά με το διαστημόπλοιο Gemini 10 και τη δεύτερη ως πιλότος του οχήματος διακυβερνήσεως της αποστολής Απόλλων 11.

Ακόμα και χωρίς να πατήσει ποτέ πάνω στην επιφάνειά της, ο Κόλινς παραμένει ένας από τους μόλις 24 ανθρώπους στην Ιστορία της ανθρωπότητας που έχουν ταξιδέψει μέχρι τη Σελήνη. Υπήρξε ο τέταρτος άνθρωπος στην ιστορία που έκανε «διαστημικό περίπατο» (δραστηριότητα εκτός σκάφους, EVA) και ο πρώτος που εκτέλεσε περισσότερους από έναν. Μετά την αποχώρησή του από τη NASA το 1970 έγινε βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τις Δημόσιες Υποθέσεις και μετά διευθυντής στο Εθνικό Μουσείο Αέρα και Διαστήματος, μέχρι το 1978.

Ad astra

Η ιστορία θέλει τον Κόλινς να αποφασίζει να γίνει αστροναύτης μετά την πτήση του Mercury Atlas 6 με τον Τζον Γκλεν στις 20 Φεβρουαρίου 1962, καθώς γοητεύτηκε από την ιδέα μιας περιφοράς γύρω από τον πλανήτη, μέσα σε μόλις 90 λεπτά. Αμέσως υπέβαλε αίτηση για τη δεύτερη ομάδα αστροναυτών. Μετά από ιατρικές και ψυχιατρικές εξετάσεις, καθώς και προσωπικές συνεντεύξεις στο Τέξας, στα μέσα Σεπτεμβρίου έμαθε ότι δεν είχε γίνει δεκτός. Η Σελήνη ήταν μόλις επτά λεπτά μακριά.

πληροφορίες lifo/ photo instagram screenshot