Περισσότεροι από 1900 εξωπλανήτες στον γαλαξία ενδέχεται να δέχονται βροχή με διαμάντια!

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα διαμάντια να πέφτουν βροχή σε εκατοντάδες εξωπλανήτες στο διάστημα, δείχνει ένα νέο πείραμα.

Αυτά τα διαμάντια θα είναι το αποτέλεσμα εξαιρετικά συμπιεσμένων ενώσεων άνθρακα που υπάρχουν βαθιά μέσα στον πυρήνα των εξωπλανητών σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.


Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο SLAC National Accelerator Laboratory στην Καλιφόρνια, από τον Mungo Frost και τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με το πείραμα του Frost, η βροχή διαμαντιών μπορεί να γίνει ένα κοινό φαινόμενο μέσα σε γίγαντες πάγου όπως ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας.

Πολλά εργαστηριακά πειράματα έχουν διεξαχθεί για να μελετηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες τα διαμάντια θα μπορούσαν να σχηματιστούν μέσα σε γίγαντες πάγου. Τα περισσότερα από τα πειράματα βασίστηκαν σε μια δυναμική μέθοδο συμπίεσης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα πείραμα σε αυτόν τον τομέα έχει διεξαχθεί με βάση τη μέθοδο στατικής συμπίεσης.

Οι διαμαντένιες βροχές σε παγωμένους πλανήτες όπως ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας μπορεί να γίνουν ένα κοινό φαινόμενο


Το πείραμα για τη μελέτη των συνθηκών του συμπιεσμένου άνθρακα σε παγωμένους πλανήτες πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας στατική συμπίεση αλλά δυναμική θέρμανση.

Η ομάδα του Frost συμπίεσε το πολυστυρένιο, το πολυμερές που χρησιμοποιείται για την παραγωγή φελιζόλ. Η ομάδα συμπίεσε το πολυστυρένιο ανάμεσα σε δύο διαμάντια και στη συνέχεια το βομβάρδισε με παλμούς φωτός ακτίνων Χ. Οι παρατηρήσεις τους άφησαν έκπληκτους.

Η ομάδα παρατήρησε ότι τα διαμάντια σχηματίζονται σταδιακά από το πολυστυρένιο σε θερμοκρασίες περίπου 2200 βαθμών Κελσίου και πιέσεις γύρω στα 19 gigapascals, συνθήκες παρόμοιες με εκείνες στο εσωτερικό του Ουρανού και του Ποσειδώνα.

Αυτές οι πιέσεις είναι πολύ χαμηλότερες από τις πιέσεις που βρέθηκαν απαραίτητες για το σχηματισμό διαμαντιών σε προηγούμενα πειράματα χρησιμοποιώντας δυναμική συμπίεση. Η αντίδραση διήρκεσε επίσης περισσότερο από τα πειράματα δυναμικής συμπίεσης, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τέτοια πειράματα δεν έχουν εντοπίσει σχηματισμό διαμαντιών χαμηλής πίεσης.

Διαφώνησε με τα καθιερωμένα αποτελέσματα και δεν ήταν αυτό που περιμέναμε να δούμε, αλλά ταίριαζε όμορφα και έδενε τα πάντα μεταξύ τους“, λέει ο Frost. «Αποδεικνύεται ότι όλα οφείλονται σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα».

Στη συνέχεια, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βροχή διαμαντιών είναι μια πιθανότητα σε αρκετούς από τους μικρότερους πλανήτες. Από τους συνολικά 5600 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι περισσότεροι από 1900 θα μπορούσαν να έχουν βροχή διαμαντιών.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα ηλιακά συστήματα, τα διαμάντια θα μπορούσαν να σχηματιστούν σε μικρότερα βάθη από ό, τι πιστεύαμε νωρίτερα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να αλλάξει την κατανόησή μας για το εσωτερικό των γιγαντιαίων πλανητών.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί