Ωστόσο μια νέα μελέτη δείχνει πως αυτές οι λάμψεις ενδεχομένως να είναι μετεωρίτες που καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Όπως αναφέρουν επιστήμονες πρόκειται για ιδιαίτερα καλά νέα σχετικά με μελλοντικές αποστολές στην Αφροδίτη, καθώς οι κεραυνοί θα αποτελούσαν απειλή για τα διαστημόπλοια.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Geophysical Research: Planets, υπογραμμίζει πως ένα στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση πως δεν πρόκειται για κεραυνούς είναι η σιωπή των ραδιοκυμάτων.
Στη Γη ένας βασικός τρόπος για να παρακολουθήσει κάποιος μια καταιγίδα είναι η ανίχνευση ραδιοκυμάτων από τους κεραυνούς. Όμως, στο παρελθόν, τα διαστημόπλοια Cassini Probe και το Parker Solar Prob, ερευνώντας αυτές τις μυστηριώδεις λάμψεις στην Αφροδίτη, δεν εντόπισαν κανένα τέτοιο σήμα παρότι πετούσαν δίπλα στον πλανήτη.
Επιστήμονες από τοπανεπιστήμιο της Αριζόνα μέτρησαν τον αριθμό των λάμψεων που παρατηρήθηκαν και εκτίμησαν πως ετησίως σημειώνονται περίπου 10.000 έως και 100.000 λάμψεις, οι οποίες ταυτίζονται με «χτυπήματα» μετεωριτών γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως αυτοί είναι οι υπαίτιοι για τις λάμψεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους, η Αφροδίτη διαθέτει κυρίως νέφη θειικού οξέος, τα οποία πιθανόν να μην είναι ικανά να παράγουν κεραυνούς.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, πρόκειται για ιδιαίτερα καλά νέα σχετικά με τις μελλοντικές αποστολές στην Αφροδίτη, καθώς οι κεραυνοί θα αποτελούσαν μια σημαντική απειλή για τα ερευνητικά σκάφη που θα επιχειρούσαν να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
«Οι κεραυνοί είναι πιθανότατα πολύ σπάνιοι για να αποτελούν κίνδυνο για αποστολές στην Αφροδίτη», ανέφερε η μελέτη, σημειώνοντας: «Οι μικροί μετεωρίτες καίγονται σε υψόμετρα περίπου 100 km και δεν αποτελούν κίνδυνο».
Σύμφωνα με το Space.com, οι ερευνητές εκτιμούν πως τα ερευνητικά σκάφη που κατεβαίνουν με ταχύτητα μέσα από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι πιθανώς ασφαλή.
Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αποστολή στη Αφροδίτη πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980. Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι μεγάλες πιέσεις καθιστούν τον πλανήτη ιδιαίτερα αφιλόξενο. Η NASA σχεδιάζει να στείλει το ανιχνευτικό σκάφος DAVINCI για να μελετήσει την ατμόσφαιρα και τη γεωλογία της Αφροδίτης το 2031.
(Newsbeast – freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για το 2026 στον Δήμο Θεσσαλονίκης
- Ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν πως διατηρούν υπό πλήρη έλεγχό την πόλη Κουπιάνσκ
- Δεν μπορεί να αγνοούνται αυτές οι φωνές στην Ευρώπη και να ακούγονται μόνο όσες θέλουν πόλεμο
- Στα “λευκά” η Νέα Υόρκη λίγο πριν τα Χριστούγεννα – Σπάνιες εικόνες με το Central Park καλυμμένο με χιόνι
- Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Το τέλος των τριών ευρώ, δεν σταματά τη λαίλαπα των ασιατικών πλατφορμών
- “Stranger Things”: Τα πιο σκοτεινά μυστικά του Χόκινς στο νέο τρέιλερ- “Τίποτα δεν έχει τελειώσει”
- Τρίνινταντ και Τομπάγκο: Άδεια στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της χώρας
- Ρεκόρ βροχοπτώσεων «ζωντάνεψε» μια εξαφανισμένη λίμνη στην Κοιλάδα του Θανάτου – Δείτε εικόνα
- Νέα δημοσκόπηση: Διατηρεί σταθερά την διαφορά από το δεύτερο κόμμα η ΝΔ
- ΗΠΑ: Απετράπη βομβιστική επίθεση με προγραμματισμένη αφετηρία την παραμονή Πρωτοχρονιάς









