Οι χώρες που θέλουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα πρέπει να αναζητήσουν αναβαθμίσεις στην αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων, στρεφόμενες είτε σε blockchain είτε σε κβαντικούς υπολογιστές για να προχωρήσουν, είπαν ειδικοί στο Fox News Digital.
«Θα έχετε τεράστια προβλήματα αποθήκευσης δεδομένων και προβλήματα υπολογισμού όταν μπείτε στην αναγνώριση προτύπων», είπε ο Christopher Alexander, επικεφαλής ανάλυσης του Pioneer Development Group, στο Fox News Digital.
Ο αγώνας για την ανάπτυξη και την εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την κατάλληλη υποδομή, σύμφωνα με την TS2 Space, έναν πολωνικό πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου για τον αμερικανικό στρατό σε περιοχές όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Σε μια ανάρτηση ιστολογίου στον ιστότοπο της εταιρείας, το TS2 Space τόνισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η υποδομή τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του «μεγάλου όγκου δεδομένων» και «της πολυπλοκότητας των αλγορίθμων και μοντέλων AI».
«Η ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί βαθιά κατανόηση των υποκείμενων αλγορίθμων και μοντέλων, καθώς και τη δυνατότητα λεπτομέρειάς τους για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης», έγραψε η εταιρεία. «Αυτό μπορεί να είναι ένα τρομακτικό έργο για οργανισμούς που δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία στην τεχνητή νοημοσύνη».
«Επιπλέον, οι οργανισμοί πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι η υποδομή τεχνητής νοημοσύνης τους είναι ευέλικτη και προσαρμόσιμη για να ανταποκρίνεται στον γρήγορο ρυθμό των αλλαγών στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης», προσθέτει η ανάρτηση. «Αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ενημερώνουν και να αναβαθμίζουν συνεχώς την υποδομή τεχνητής νοημοσύνης τους καθώς γίνονται διαθέσιμες νέες τεχνολογίες και εργαλεία».
Τα blockchains
Ο Alexander επεσήμανε τα blockchains ή την αποκεντρωμένη επεξεργασία ως έναν δρόμο προς τα εμπρός, σημειώνοντας ότι δεν είναι «τυχαίο» ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI Sam Altman ανακοίνωσε το δικό του blockchain λίγο μετά την κυκλοφορία του ChatGPT.
«Νομίζω ότι οι αποκεντρωμένες πλατφόρμες θα είναι η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν όλοι», είπε ο Alexander, δείχνοντας την αποκεντρωμένη φύση ενός blockchain, το οποίο θα καταναλώνει «ένα μέρος του υπολογιστή σας… για έξι, οκτώ ώρες την ημέρα για επεξεργασία και επικύρωση δεδομένων.
«Μπορείτε να έχετε, ξέρετε, 50.000 υπολογιστές στην Ανατολική Ευρώπη όλοι συνδεδεμένοι και να λειτουργούν στο ίδιο επίπεδο με κάτι που θα είχε η NSA», είπε ο Alexander, προσθέτοντας ότι εταιρείες όπως η Amazon και η Deloitte χρησιμοποιούν ήδη blockchains για «αποθήκευση δεδομένων».
Κβαντικοί υπολογιστές – Ενίσχυση ικανότητας επεξεργασίας με ρήση υποατομικών σωματιδίων!
Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν αντί αυτού τον κβαντικό υπολογισμό ή τη χρήση υποατομικών σωματιδίων για την ενίσχυση των ικανοτήτων επεξεργασίας. Η τεχνολογική εταιρεία IBM υποστηρίζει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα επιτρέψουν στους ερευνητές και τους προγραμματιστές να ασχοληθούν με εξαιρετικά περίπλοκα προβλήματα και διαδικασίες που τα κλασικά μοντέλα και ακόμη και οι σημερινοί υπερυπολογιστές δυσκολεύονται να χειριστούν.
«Ο πραγματικός κόσμος λειτουργεί με βάση την κβαντική φυσική», έγραψε η IBM στον ιστότοπό της. “Οι υπολογιστές που κάνουν υπολογισμούς χρησιμοποιώντας τις κβαντικές καταστάσεις των κβαντικών δυαδικών ψηφίων θα πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να είναι τα καλύτερα εργαλεία μας για να το καταλάβουμε.”
Ο Kevin Kane, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κβαντικής κρυπτογράφησης American Binary, υποστήριξε ότι ο κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο την επόμενη δεκαετία και να ενισχύσει περαιτέρω τη μηχανική μάθηση, μια διαδικασία που θα πρόσθετε στην υπάρχουσα υποδομή αντί να την αντικαταστήσει.
Ο Pranav Gokhale, Αντιπρόεδρος του Quantum Software στο Infleqtion, είπε στο Fox News ότι οι κλασικοί υπολογιστές θα φτάσουν στα όριά τους καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνεται και η κβαντική επεξεργασία θα «ενδυναμώσει την τεχνητή νοημοσύνη να γίνει πραγματικότητα καθώς μπορούν να διαχειριστούν πολύ πιο σύνθετες εργασίες. “
Η Κίνα μπήκε στον αγώνα ανάπτυξης κβαντικών υπολογιστών για να έχει πλεονέκτημα έναντι άλλων εθνών
Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη κβαντικών δυνατοτήτων ως μέσο απόκτησης πλεονεκτήματος έναντι των αντίπαλων εθνών για την υπεροχή της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Michael McCaul, R-Texas.
“Είναι ένας αγώνας όπως ο διαστημικός αγώνας. Ξέρετε, είχαμε τους Ρώσους και κερδίσαμε αυτόν τον αγώνα. Πρέπει να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα”, είπε ο McCaul στο Fox News Digital στο Milken Global Conference.
(photo: pixabay)