Οι επιστήμονες βρήκαν άνθρακα σε φεγγάρι του Δία! Ενθουσιασμός για πιθανότητα κατοικισιμότητας

Η Ευρώπη θεωρείται ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα ουράνια σώματα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα περιβάλλον αρκετά κατάλληλο για να υποστηρίξει μια μορφή ζωής.


Οι επιστήμονες εντόπισαν την παρουσία άνθρακα στην Ευρώπη, ένα από τα συναρπαστικά φεγγάρια του Δία, που φημίζεται για την παγωμένη του επιφάνεια που κρύβει από κάτω τεράστιους ωκεανούς υγρού αλμυρού νερού.


Η ανακάλυψη κατέστη δυνατή μέσω της ανάλυσης των δεδομένων που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA.


“Στη Γη, η ζωή ευδοκιμεί με τη χημική ποικιλομορφία και ο άνθρακας είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο για την ύπαρξή μας. Η κατανόηση της χημείας του ωκεανού της Ευρώπης θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αν είναι φιλόξενη για τη ζωή όπως την ξέρουμε“, δήλωσε ο Geronimo Villanueva, επικεφαλής συγγραφέας μίας από τις ερευνητικές εργασίες και πλανητικό επιστήμονα στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.


Προηγούμενες παρατηρήσεις είχαν εντοπίσει στερεό διοξείδιο του άνθρακα στην επιφάνεια της Ευρώπης, αλλά η αβεβαιότητα παρέμενε σχετικά με την προέλευσή του – αν ήταν αυτόχθονη ή εισήχθη από εξωτερικές πηγές, όπως οι μετεωρίτες. Η πρόσφατη έρευνα προσφέρει μια συναρπαστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα ενώ εγείρει ακόμη πιο βαθιά ερωτήματα.


“Τώρα πιστεύουμε ότι έχουμε παρατηρητικές αποδείξεις ότι ο άνθρακας που βλέπουμε στην επιφάνεια της Ευρώπης προήλθε από τον ωκεανό. Αυτό δεν είναι κάτι ασήμαντο. Ο άνθρακας είναι ένα βιολογικά απαραίτητο στοιχείο”, πρόσθεσε η Samantha Trumbo του Πανεπιστημίου Cornell, η επικεφαλής συγγραφέας της δεύτερης εργασίας, για την παρουσία άνθρακα.


Η πλειονότητα του ανιχνευθέντος διοξειδίου του άνθρακα βρέθηκε σε μια περιοχή γνωστή ως Tara Regio, όπου προηγουμένως είχε εντοπιστεί χλωριούχο νάτριο – επιτραπέζιο αλάτι. Το Tara Regio, που συχνά αναφέρεται ως “έδαφος χάους”, εμφανίζει ένα σπασμένο τοπίο, που πιθανώς προκύπτει από αλληλεπιδράσεις μεταξύ της παγωμένης επιφάνειας του φεγγαριού και του εικαζόμενου υπόγειου ωκεανού.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν οι επιστήμονες αναφέρονται σε ένα « κατοικήσιμο περιβάλλον » στην Ευρώπη, παραπέμπουν σε έναν αλμυρό ωκεανό που κρύβεται κάτω από ένα κέλυφος πάγου που εκτιμάται ότι έχει πάχος 10 έως 15 μίλια. Η Ευρώπη υπόκειται σε σκληρές συνθήκες, με το φως του ήλιου να είναι περίπου 25 φορές πιο αχνό από ό,τι στη Γη και την αμείλικτη ακτινοβολία και βαρύτητα από τον Δία.


Ωστόσο, αυτές οι ακραίες συνθήκες θα μπορούσαν επίσης να αποδώσουν τη θερμότητα και τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη ζωή, χάρη στην παλιρροιακή κάμψη.


Παρά τις έντονες διαφορές στους περιβαλλοντικούς παράγοντες, η ανακάλυψη άνθρακα στην Ευρώπη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα. Η Ευρώπη, αν και μικρότερη από το φεγγάρι της Γης, πιστεύεται ότι φιλοξενεί περισσότερο από τη διπλάσια ποσότητα νερού που υπάρχει σε όλους τους ωκεανούς της Γης μαζί.


Αυτή η πρωτοποριακή αποκάλυψη έρχεται ενόψει της φιλόδοξης αποστολής Europa Clipper της NASA , η οποία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024 και θα φτάσει στην Ευρώπη το 2030.
Η αποστολή Europa Clipper θα είναι η πιο εκτεταμένη προσπάθεια διαστημικού σκάφους της NASA, με μεγάλα ηλιακά πάνελ που θα λειτουργούν στα απομακρυσμένα σημεία του ηλιακού συστήματος.

Θα πραγματοποιήσει σχεδόν 50 κοντινές πτήσεις στην Ευρώπη, μερικές σε απόσταση έως και 16 μιλίων από την επιφάνεια της Σελήνης, ρίχνοντας περαιτέρω φως σε αυτόν τον αινιγματικό κόσμο και τις δυνατότητές του να φιλοξενεί ζωή.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί