Οι επιστήμονες μελετούν την έκρηξη kilonova, τις συγκρούσεις άστρων που δημιουργούν χρυσό στο διάστημα!

Ο χρυσός είναι κάτι για το οποίο η ανθρωπότητα έχει πολεμήσει και σκοτώσει ανά τους αιώνες. Για εμάς ο χρυσός προέρχεται από ορυχεία. Αλλά σε κοσμική κλίμακα, σχηματίζεται όταν συγκρούονται τεράστια αστέρια. Ο σχηματισμός του πολύ περιζήτητου πολύτιμου μετάλλου είναι εξίσου βίαιος με τις ιστορικές προσπάθειες κατοχής του.


Ο χρυσός και άλλα μέταλλα βαρύτερα από τον σίδηρο σχηματίζονται στο διάστημα όταν δύο αστέρια νετρονίων συγκρούονται. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σύγκρουση αυτών των εξαιρετικά πυκνών, νεκρών αστεριών προκαλεί κυματισμούς στον ίδιο τον ιστό του χωροχρόνου. Αυτοί οι κυματισμοί ονομάζονται βαρυτικά κύματα. Η σύγκρουση προκαλεί επίσης εκρήξεις ακτίνων γάμμα υψηλής ενέργειας και λάμψη φωτός (kilonova) που μπορεί να ανιχνευθεί σε μεγάλες αποστάσεις στο διάστημα.

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Βαρυτική Φυσική και το University of Potsdam, μελέτησαν τη μοναδική καταγεγραμμένη έκρηξη kilonova. Ηχογραφήθηκε το έτος 2017.

Το ινστιτούτο είπε ότι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα προηγμένο λογισμικό για να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά αυτού του kilonova. Εκτός από αυτό που καταγράφηκε το έτος 2017, προστέθηκαν περισσότερα δεδομένα που ελήφθησαν από ραδιοφωνική παρατήρηση και ακτίνες Χ άλλων αστεριών. Συμπεριλήφθηκαν επίσης ευρήματα που συλλέχθηκαν από πείραμα σύγκρουσης που πραγματοποιήθηκε εδώ στη Γη.

Η ομάδα ανέπτυξε ένα μοντέλο με βάση τη μελέτη της για την έκρηξη kilonova που καταγράφηκε το 2017. Το μοντέλο θα είναι χρήσιμο στην κατανόηση της μοναδικής γνωστής διαδικασίας στο σύμπαν που σχηματίζει μέταλλα βαρύτερα από τον σίδηρο.

“Η νέα μας μέθοδος θα βοηθήσει στην ανάλυση των ιδιοτήτων της ύλης σε ακραίες πυκνότητες. Θα μας επιτρέψει επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαστολή του σύμπαντος και σε ποιο βαθμό σχηματίζονται βαριά στοιχεία κατά τη συγχώνευση άστρων νετρονίων“, δήλωσε ο Tim Dietrich, επιστήμονας από το Ινστιτούτο Max Planck.

Πού είναι λοιπόν ο χρυσός;


Όταν πεθαίνουν κάποιοι τύποι αστεριών μεγάλης μάζας, η διαδικασία πυρηνικής σύντηξης που τα τροφοδοτεί σταματά. Αυτό σχηματίζει ένα εξαιρετικά πυκνό και πλούσιο σε νετρόνια αστέρι. Όταν τέτοια αστέρια συγκρούονται μεταξύ τους. Αυτά τα ελεύθερα νετρόνια απελευθερώνονται στο διάστημα και προσλαμβάνονται από τα άτομα για να σχηματίσουν πολύ βαριά στοιχεία πέρα ​​από το πεδίο του περιοδικού πίνακα. Αυτά τα στοιχεία είναι ασταθή και σταδιακά διασπώνται σε άλλα στοιχεία βαρύτερα από το σίδηρο. Ένα από αυτά τα μέταλλα είναι ο χρυσός.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί