Οι επιστήμονες εντόπισαν απόκοσμη πράσινη λάμψη στον νυχτερινό ουρανό του Άρη!

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια απαλή πράσινη λάμψη στον νυχτερινό ουρανό του Άρη που μπορούμε να τη δούμε με τα μάτια μας.

Η αποστολή ExoMars Trace Gas Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ενώ βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον Άρη εντόπισε τον νυχτερινό ουρανό του Άρη να είναι γεμάτος φως στο οπτικό φάσμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φως είναι τόσο έντονο στις πολικές περιοχές που υπάρχει η πιθανότητα να το έβλεπαν άνθρωποι εξερευνητές από την επιφάνεια του Άρη εάν ο νυχτερινός ουρανός ήταν καθαρός.

«Αυτές οι παρατηρήσεις είναι απροσδόκητες και ενδιαφέρουσες για μελλοντικά ταξίδια στον Κόκκινο Πλανήτη», δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας Jean-Claude Gerard από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο.

Στις ατμόσφαιρες του Ηλιακού Συστήματος, η νυχτερινή λάμψη ήταν ένα σχετικά κοινό φαινόμενο. Οι επιστήμονες έχουν δει υπέρυθρη και υπεριώδη νυχτερινή λάμψη στον νυχτερινό ουρανό στον Άρη και έχουν επίσης παρατηρήσει τη λάμψη της ημέρας που προκαλείται από την ατμοσφαιρική απορρόφηση και την ενέργεια που απελευθερώνεται από την ηλιακή ακτινοβολία στο ορατό φάσμα στον Άρη.

Ωστόσο, «δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής φάσμα νυχτερινής λάμψης στην ορατή περιοχή», έγραψαν οι ερευνητές. “Το διάσπαρτο ηλιακό φως εμποδίζει τέτοιες μετρήσεις από το έδαφος της Γης και κανένα διαστημικό όργανο δεν έχει παρατηρήσει την ορατή νυχτερινή λάμψη του Άρη”, πρόσθεσαν.

Ο Gerard και η ομάδα του, ενθουσιασμένοι από την ανακάλυψη της υπεριώδους και υπέρυθρης νυχτερινής λάμψης και της υπεριώδους και ορατής λάμψης ημέρας στον Άρη, κοίταξαν σε δεδομένα που συγκέντρωσε το Trace Gas Orbiter, τα οποία έδειχναν σημάδια νυχτερινής λάμψης σε ορατά μήκη κύματος υπεριώδους.


Η ορατή νυχτερινή λάμψη φάνηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα του Άρη στον νότιο πόλο μεταξύ υψομέτρου 40 και 60 χιλιομέτρων (25 έως 37 μίλια).

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα των ατόμων οξυγόνου που είχαν συνδυαστεί σε διοξυγόνο (O2) μετά τη μεταφορά τους από την ηλιόλουστη ημέρα του Άρη και εξέπεμψαν μια λάμψη στη διαδικασία – μια λάμψη που ήταν αρκετά φωτεινή ώστε να είναι ορατή από το έδαφος.

“Αυτή η νυχτερινή λάμψη O2 θα πρέπει να είναι παρατηρήσιμη από έναν τροχιακό του Άρη καθώς και από την επιφάνεια του Άρη με γυμνό μάτι υπό συνθήκες καθαρού ουρανού. Αυτές οι παρατηρήσεις ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές παγκόσμιες παρατηρήσεις της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας του Άρη με απλούστερα όργανα χαμηλότερου κόστους”, έγραψαν ερευνητές.

Όλες οι ποικιλίες ατμοσφαιρικών λάμψεων είναι ιχνηθέτες της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, της χημείας και των διεργασιών. Η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ λεπτή και το να μάθουμε τι περιέχει θα βοηθήσει τους επιστήμονες να ανακαλύψουν γιατί και πού πήγε το υπόλοιπο.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί