Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιο πλανήτη τόσο ελαφρύ και αφράτο όσο το μαλλί της γριάς!

Ο γαλαξίας μπορεί να πετάξει μερικές περίεργες μπάλες καμπυλότητας, αλλά ένας εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε σε απόσταση 1.232 ετών φωτός είναι ένας από τους πιο περίεργους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Είναι το WASP-193b και ενώ είναι σχεδόν 50 τοις εκατό μεγαλύτερο από τον Δία , είναι τόσο ελαφρύ και αφράτο που η συνολική του πυκνότητα είναι συγκρίσιμη με αυτή του μαλλί της γριάς. Είναι μόλις μια τρίχα πάνω από το 1 τοις εκατό της πυκνότητας της Γης.

Αν και δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο , οι εξωπλανήτες όπως ο WASP-193b είναι σπάνιοι και θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την πλανητική εξέλιξη , σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής τον αστρονόμο Khalid Barkaoui από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο.

“Το WASP-193b είναι ο δεύτερος λιγότερο πυκνός πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, μετά το Kepler-51d, ο οποίος είναι πολύ μικρότερος”εξηγεί ο Μπαρκάουι .

“Η εξαιρετικά χαμηλή πυκνότητά του το καθιστά μια πραγματική ανωμαλία μεταξύ των περισσότερων από πέντε χιλιάδων εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Αυτή η εξαιρετικά χαμηλή πυκνότητα δεν μπορεί να αναπαραχθεί από τυπικά μοντέλα γιγάντων ακτινοβολημένου αερίου, ακόμη και υπό τη μη ρεαλιστική υπόθεση μιας δομής χωρίς πυρήνα.”

Ένας ροζ πλανήτης
Η εντύπωση ενός καλλιτέχνη από έναν φουσκωτό κόσμο από ζαχαρωτά της γριάς. ( NASA/ESA/STScI )
Κοιτάζοντας όλους τους παράξενους και υπέροχους κόσμους που υπάρχουν εκεί έξω όχι μόνο μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε τα συμφραζόμενα του Ηλιακού μας Συστήματος , αλλά προσφέρει ένα παράθυρο στο πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται τα πλανητικά συστήματα.

Οι αέριοι γίγαντες κοντά στα αστέρια τους είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για αυτό, επειδή η κατανόησή μας για τον σχηματισμό των πλανητών σημαίνει ότι έπρεπε να είχαν σχηματιστεί αλλού και να μεταναστεύσουν προς τα μέσα. Επιπλέον, η ακτινοβολία από το αστέρι σημαίνει επίσης ότι πολλοί από αυτούς τους κόσμους συρρικνώνονται .

Ο WASP-193b είναι ένας εξωπλανήτης που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι που μοιάζει με τον Ήλιο που ονομάζεται WASP-193. Αυτό το αστέρι έχει περίπου 1,1 φορές τη μάζα και 1,2 φορές την ακτίνα του Ήλιου και είναι πολύ κοντά στον Ήλιο σε θερμοκρασία και ηλικία. Αλλά το WASP-193b περιφέρεται γύρω από το αστέρι του πολύ πιο κοντά από οποιονδήποτε από τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος: κάνει ζουμ μία φορά κάθε 6,25 ημέρες.

Η μελέτη του τρόπου με τον οποίο το φως του αστεριού αλλάζει καθώς ο εξωπλανήτης κτυπά γύρω του επέτρεψε στον Μπαρκάουι και τους συναδέλφους του να υπολογίσουν την ακτίνα και τη μάζα του κόσμου . Η ακτίνα του είναι περίπου 1,46 φορές την ακτίνα του Δία. Αλλά η μάζα του είναι απίστευτα μικρή συγκριτικά: μόλις 0,139 φορές αυτή του Δία.

Από αυτές τις ιδιότητες, οι ερευνητές άντλησαν την πυκνότητα του εξωπλανήτη: 0,059 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Συγκριτικά, η Γη έχει πυκνότητα 5,51 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Η πυκνότητα του Δία είναι 1,33 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, κάτι που είναι λογικό – έχει πολλά σύννεφα. Το μαλλί της γριάς έχει πυκνότητα 0,05 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό .

«Ο πλανήτης είναι τόσο ελαφρύς που είναι δύσκολο να σκεφτούμε ένα ανάλογο υλικό στερεάς κατάστασης», λέει ο πλανητικός επιστήμονας Julien de Wit από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

“Ο λόγος για τον οποίο είναι κοντά στο μαλλί της γριάς είναι επειδή και τα δύο είναι σχεδόν αέρας. Ο πλανήτης είναι βασικά εξαιρετικά αφράτος.”


Πολύ λίγοι άλλοι κόσμοι έχουν βρεθεί με παρόμοια πυκνότητα , αλλά προσφέρουν κάποιες ενδείξεις για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιοι χνουδωτές κόσμοι. Η κοντινή απόσταση από ένα αστέρι μπορεί να θερμάνει την ατμόσφαιρα, διογκώνοντάς την, ειδικά αν αυτή η ατμόσφαιρα ήταν κυρίως υδρογόνο και ήλιο .

Αλλά ένας τέτοιος κόσμος θα έμοιαζε με το WASP-193b μόνο για μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια περίπου, όταν το αστέρι είναι νεότερο και πιο καυτό. Επιπλέον, η ζέστη και οι άνεμοι από το αστέρι θα μπορούσαν να απογυμνώσουν μια τόσο αδύναμη ατμόσφαιρα αρκετά γρήγορα.

Αυτό λοιπόν δημιουργεί κάποια προβλήματα. Το αστέρι πιστεύεται ότι είναι ηλικίας έως και 6 δισεκατομμυρίων ετών. Ενώ θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος μηχανισμός για την εσωτερική θερμότητα που διογκώνει την ατμόσφαιρα του WASP-193b, οι παρατηρούμενες ιδιότητες του εξωπλανήτη δεν μπορούν να αναδημιουργηθούν χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μοντέλα πλανητικής εξέλιξης.

“Το WASP-193b είναι ένα κοσμικό μυστήριο. Η επίλυσή του θα απαιτήσει περισσότερη παρατηρητική και θεωρητική εργασία”, λέει ο Barkaoui.

Τα καλά νέα είναι ότι το WASP-193b αντιπροσωπεύει έναν εξαιρετικό υποψήφιο για περαιτέρω μελέτες για να δούμε από τι αποτελείται η ατμόσφαιρά του. Αυτή είναι μια από τις εργασίες για τις οποίες σχεδιάστηκε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb . μόνο μια παρατήρηση διέλευσης , λέει η ομάδα, θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες που εξηγούν πώς μπορεί να υπάρχει ένας τόσο παράξενος, χνουδωτός, παλιός κόσμος στο Σύμπαν.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί