Οι δορυφόροι Starlink της SpaceX εκπέμπουν ακούσια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προκαλεί παρεμβολές;;;

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι μεγάλοι δορυφορικοί αστερισμοί, όπως το σμήνος Starlink του SpaceX, διαρρέουν ακούσια σήματα που μπορούν να παρεμβαίνουν σε ζωτικής σημασίας παρατηρήσεις.

Οι παρεμβολές από ανθρώπινες δραστηριότητες και τεχνολογία μπορούν να καταστρέψουν τις αστρονομικές παρατηρήσεις, επομένως δεν είναι περίεργο ότι αυτές οι εγκαταστάσεις συνήθως χτίζονται μακριά από πόλεις σε ήσυχα, σκοτεινά, απομακρυσμένα μέρη. Αλλά μια νέα απειλή εμφανίζεται για να χαλάσει την εκπομπή – οι δορυφορικοί αστερισμοί.

Τα τελευταία χρόνια, η SpaceX εκτοξεύει μικρούς δορυφόρους σε τροχιά που μπορούν να παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας σε περιοχές που συνήθως δεν την έχουν. Οι δορυφόροι όμως αυτοί, αναφέρεται ότι έχουν αρχίσει να αφήνουν φωτεινά ίχνη σε τηλεσκοπικές εικόνες συνεχώς. Η SpaceX προσπάθησε να το διορθώσει κάνοντας τους μελλοντικούς δορυφόρους λιγότερο αντανακλαστικούς , αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Τώρα οι επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο ζήτημα. Χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Low Frequency Array (LOFAR) για να παρατηρήσουν 68 δορυφόρους Starlink για να μετρήσουν τα είδη των ραδιοσημάτων που παράγουν και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις αστρονομικές παρατηρήσεις του LOFAR και άλλων ραδιοτηλεσκοπίων.

Και σίγουρα, εντόπισαν όχι μόνο ραδιοφωνικά σήματα που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι για επικοινωνία, αλλά πολλοί από αυτούς εξέπεμπαν επίσης ακούσια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα ηλεκτρονικά τους.

«Με το LOFAR, εντοπίσαμε ακτινοβολία μεταξύ 110 και 188 MHz από 47 από τους 68 δορυφόρους που παρατηρήθηκαν», δήλωσε ο Cees Bassa, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό το εύρος συχνοτήτων περιλαμβάνει μια προστατευμένη ζώνη μεταξύ 150,05 και 153 MHz που έχει εκχωρηθεί ειδικά στη ραδιοαστρονομία από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, λέει η ομάδα, είναι ότι τεχνικά η SpaceX δεν παραβιάζει κανέναν κανόνα – γιατί δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί που να διέπουν αυτό το είδος ακτινοβολίας. Οι ερευνητές λένε ότι με περισσότερους δορυφορικούς αστερισμούς, από τη SpaceX και άλλες εταιρείες, που πρόκειται να εκτοξευθούν στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να διερευνηθούν οι κανονισμοί.

Η SpaceX ήρθε σε επαφή με τους ερευνητές για τη μελέτη και είναι προφανώς πρόθυμη να εφαρμόσει αλλαγές σχεδιασμού στην επόμενη γενιά δορυφόρων για να μειώσει τις παρεμβολές.

«Πιστεύουμε ότι η έγκαιρη αναγνώριση αυτής της κατάστασης δίνει την ευκαιρία στους χειριστές της αστρονομίας και των μεγάλων αστερισμών να εργαστούν μαζί για τεχνικούς μετριασμούς προληπτικά, παράλληλα με τις απαραίτητες συζητήσεις για την ανάπτυξη κατάλληλων κανονισμών», δήλωσε ο Gyula Józsa, συν-συγγραφέας της μελέτης. .

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί