Οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν έμμεσα ότι μια τεράστια μαύρη τρύπα “τέρας”, περιστρέφεται!

Oι αστρονόμοι ανακάλυψαν τα πρώτα άμεσα στοιχεία που αποδεικνύουν την περιστροφή μιας μαύρης τρύπας.

Οι παρατηρήσεις έδωσαν στους αστρονόμους νέες γνώσεις σχετικά με τα αινιγματικά ουράνια αντικείμενα, καθώς οι επιστήμονες εστίασαν στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γειτονικού γαλαξία Messier 87 (M87). Το τηλεσκόπιο Event Horizon είχε απεικονίσει τη σκιά του γαλαξία Messier 87 (M87).

Όπως και άλλες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, το M87 διαθέτει επίσης ισχυρούς πίδακες που εκτοξεύτηκαν από τους πόλους σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός στο διαγαλαξιακό διάστημα.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι κοσμικοί πίδακες τροφοδοτούνται από την περιστροφή μιας μαύρης τρύπας, ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχαν καμία άμεση απόδειξη.

Μιλώντας στον Guardian, ο συν-συγγραφέας της μελέτης και το εθνικό αστρονομικό αστεροσκοπείο της Ιαπωνίας Δρ. Kazuhiro Hada είπε: «Μετά την επιτυχία της απεικόνισης μαύρης τρύπας σε αυτόν τον γαλαξία με το τηλεσκόπιο Event Horizon, το αν η μαύρη τρύπα περιστρέφεται ή όχι, ήταν κάτι που αποτελούσε κεντρικό θέμα προβληματισμού για τους επιστήμονες. Τώρα η προσμονή έχει μετατραπεί σε βεβαιότητα. Αυτή η μαύρη τρύπα τέρας πράγματι περιστρέφεται».

Ο επικεφαλής συγγραφέας του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Σαγκάης Δρ Ru-Sen Lu είπε ότι η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ότι εκτοξεύονται πίδακες από την περιοχή γύρω από τις μαύρες τρύπες.

«Αλλά ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς συμβαίνει αυτό», είπε ο Λου, προσθέτοντας ότι πρέπει να παρατηρήσουν την προέλευση των πιδάκων αυτών όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μαύρη τρύπα.

Το M87, το οποίο βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, έχει μια μαύρη τρύπα που είναι 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας δίσκος συσσώρευσης αερίου καθώς και σκόνης που στροβιλίζεται στον γκρεμό της κοσμικής καταβόθρας εμφανίζεται πέρα ​​από τη μαύρη τρύπα.

Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν την αιτία πίσω από την περιστροφή της Μαύρης Τρύπας


Σύμφωνα με αυτούς, μερικά από αυτά τα σωματίδια πέφτουν στη μαύρη τρύπα και εξαφανίζονται για πάντα. Ωστόσο, ένα μικρό κλάσμα εκτινάσσεται έξω από τους πόλους της μαύρης τρύπας με ταχύτητα που είναι μεγαλύτερη από το 99,99 τοις εκατό της ταχύτητας του φωτός.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιστήμονες παρατήρησαν έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο 11 ετών στον πίδακα, ο οποίος βρέθηκε να προχωράει κοντά σε ένα κεντρικό σημείο στην άκρη της μαύρης τρύπας. Αυτή η παρατήρηση έδειξε μια κακή ευθυγράμμιση μεταξύ του άξονα περιστροφής της μαύρης τρύπας και του δίσκου προσαύξησης, εξαιτίας της οποίας ο πίδακας κινήθηκε σαν περιστρεφόμενη κορυφή.

«Η ανίχνευση αυτής της μετάπτωσης παρέχει αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο M87 πράγματι περιστρέφεται, ενισχύοντας έτσι την κατανόησή μας για τη φύση των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών», είπαν οι συγγραφείς.

Μιλώντας στον Guardian, ένας αστροφυσικός στο UCL Dr Ziri Younsi είπε: «Αυτό είναι συναρπαστικό γιατί μας λέει ότι μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν η μαύρη τρύπα έχει μη μηδενική περιστροφή. Είναι μια έμμεση αλλά εξαιρετικά ισχυρή επιβεβαίωση της περιστροφής».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί