Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης που πιθανότατα καλύπτεται από ηφαίστεια

Ο πλανήτης LP 791-18d περιφέρεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο περίπου 90 έτη φωτός από τη Γη, που βρίσκεται στον αστερισμό του Κρατήρα.

Ο πλανήτης εκτιμάται ότι είναι μόνο ελαφρώς (20%) μεγαλύτερος και επτά φορές η μάζα της Γης, ενώ βρίσκεται επίσης σε παλιρροϊκή λαβή – δηλαδή κοιτώντας το αστέρι με τη μία πλευρά.

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα ευρήματα αποκάλυψαν τη συγκλονιστική κοσμική ανακάλυψη: έναν πλανήτη στο μέγεθος της Γης που πιστεύεται ότι καλύπτεται από ηφαίστεια και ανταγωνίζεται τον πιο ηφαιστειακά ενεργό δορυφόρο Io.

Λόγω της παλιρροιακής λαβής, η πλευρά του πλανήτη κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανότατα πολύ ζεστή και είναι απίθανο να υπάρχει υγρό νερό σε αυτήν. Ωστόσο, η ανάλυση έχει δείξει ότι ο LP 791-18d περνά τακτικά κοντά στον LP 791-18c, έναν πολύ πιο μαζικό εξωτερικό πλανήτη, ενώ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι.

«Ένα μεγάλο ερώτημα στην αστροβιολογία, το πεδίο που μελετά ευρέως την προέλευση της ζωής στη Γη και πέρα ​​από αυτήν, είναι εάν η τεκτονική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη ζωή», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Jessie Christiansen. «Εκτός από τη δυνητική παροχή ατμόσφαιρας, αυτές οι διαδικασίες θα μπορούσαν να παράγουν υλικά που διαφορετικά θα βυθίζονταν και θα παγιδεύονταν στον φλοιό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικά για τη ζωή, όπως ο άνθρακας».

Η βαρυτική αλληλεπίδραση των πλανητών αναγκάζει την τροχιά του πλανήτη να τεντωθεί σε μια έλλειψη, προκαλώντας τη θέρμανση του εσωτερικού του από τις παλιρροϊκές δυνάμεις. Η παλιρροϊκή θέρμανση, με τη σειρά της, είναι πιθανό να προκαλέσει τακτικές ηφαιστειακές εκρήξεις, παρόμοιες με ό,τι συμβαίνει στην Ιώ και σε άλλους δορυφόρους των γιγάντιων πλανητών στο ηλιακό σύστημα. Οι εκρήξεις είναι πιθανό να εκπέμπουν αέρια τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα με πίεση κατάλληλη για την ύπαρξη υγρού νερού στη νυχτερινή πλευρά.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί