Ο πλανήτης εκτιμάται ότι είναι μόνο ελαφρώς (20%) μεγαλύτερος και επτά φορές η μάζα της Γης, ενώ βρίσκεται επίσης σε παλιρροϊκή λαβή – δηλαδή κοιτώντας το αστέρι με τη μία πλευρά.
Τα πρόσφατα δημοσιευμένα ευρήματα αποκάλυψαν τη συγκλονιστική κοσμική ανακάλυψη: έναν πλανήτη στο μέγεθος της Γης που πιστεύεται ότι καλύπτεται από ηφαίστεια και ανταγωνίζεται τον πιο ηφαιστειακά ενεργό δορυφόρο Io.
Λόγω της παλιρροιακής λαβής, η πλευρά του πλανήτη κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιθανότατα πολύ ζεστή και είναι απίθανο να υπάρχει υγρό νερό σε αυτήν. Ωστόσο, η ανάλυση έχει δείξει ότι ο LP 791-18d περνά τακτικά κοντά στον LP 791-18c, έναν πολύ πιο μαζικό εξωτερικό πλανήτη, ενώ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι.
«Ένα μεγάλο ερώτημα στην αστροβιολογία, το πεδίο που μελετά ευρέως την προέλευση της ζωής στη Γη και πέρα από αυτήν, είναι εάν η τεκτονική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη ζωή», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Jessie Christiansen. «Εκτός από τη δυνητική παροχή ατμόσφαιρας, αυτές οι διαδικασίες θα μπορούσαν να παράγουν υλικά που διαφορετικά θα βυθίζονταν και θα παγιδεύονταν στον φλοιό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικά για τη ζωή, όπως ο άνθρακας».
Η βαρυτική αλληλεπίδραση των πλανητών αναγκάζει την τροχιά του πλανήτη να τεντωθεί σε μια έλλειψη, προκαλώντας τη θέρμανση του εσωτερικού του από τις παλιρροϊκές δυνάμεις. Η παλιρροϊκή θέρμανση, με τη σειρά της, είναι πιθανό να προκαλέσει τακτικές ηφαιστειακές εκρήξεις, παρόμοιες με ό,τι συμβαίνει στην Ιώ και σε άλλους δορυφόρους των γιγάντιων πλανητών στο ηλιακό σύστημα. Οι εκρήξεις είναι πιθανό να εκπέμπουν αέρια τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα με πίεση κατάλληλη για την ύπαρξη υγρού νερού στη νυχτερινή πλευρά.
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ένα δακτυλικό αποτύπωμα 2.000 ετών ίσως λύσει το μυστήριο του παλαιότερου ξύλινου σκάφους της Σκανδιναβίας
- ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στις Συχνότητες του FIR Αθηνών
- Burj Khlalifa: Καθαρίζοντας το ψηλότερο κτίριο του κόσμου στα 828 μέτρα – Δείτε βίντεο
- Συλλυπητήριο μήνυμα του Κ. Χατζηδάκη για τον θανάτο του Γ. Παπαδάκη
- Πάτρα: Τρία άτομα αναζητά η ΕΛ.ΑΣ για τον θάνατο του 31χρονου μετά από ξυλοδαρμό
- Τραμπ για Ροντρίγκες: “Θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα από τον Μαδούρο αν δεν κάνει το σωστό”
- Παύλος Μαρινάκης: Ο Γιώργος Παπαδάκης αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους τηλεθεατές
- Χ. Δήμας: Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα στις συχνότητες – Δεν επηρέασε την ασφάλεια των πτήσεων
- Συλληπητήρια του Κ. Μητσοτάκη για τον θάνατο του δημοσιογράφου Γ. Παπαδάκη
- H Νέα Αριστερά για τον θάνατο του Γιώργου Παπαδάκη









