Οι αρχαίοι άνθρωποι στην δυτική Ευρώπη έκοβαν τα δάχτυλά τους για να κατευνάσουν θεότητες, σύμφωνα με μελέτη

Οι αρχαίοι άνθρωποι από την Παλαιολιθική εποχή στη Δυτική Ευρώπη μπορεί να ακολουθούσαν την πρακτική να κόβουν τα δάχτυλά τους για να κατευνάσουν τις θεότητες τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Οι αρχαιολόγοι μελέτησαν εκατοντάδες σπηλαιογραφίες που έδειχναν ότι έλειπε τουλάχιστον ένα μέρος από τα οστά του χεριού για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα.

«Υπάρχουν αδιάσειστες ενδείξεις ότι σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να ακρωτηριάστηκαν σκόπιμα τα δάχτυλά τους σε τελετουργίες που προορίζονταν να αποσπάσουν βοήθεια από υπερφυσικές οντότητες», είπε ο αρχαιολόγος καθηγητής Μαρκ Κόλαρντ του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ στο Βανκούβερ, σύμφωνα με τον The Guardian.

Τι αποκαλύφθηκε στις σπηλαιογραφίες;


Στο καθένα από 200 αρχαία αποτυπώματα χεριών, έλειπε τουλάχιστον ένα δάχτυλο. Σε μερικά έλειπε μόνο ένα μέρος του άνω τμήματος, ενώ σε άλλα έλειπαν πολλά δάχτυλα.

Η παρουσίαση του Collard διεύρυνε την αρχική του ιδέα του 2018 ότι οι προϊστορικοί πρόγονοί μας ακρωτηρίαζαν σκόπιμα τα δάχτυλα ως μια μορφή σεβασμού προς τις θεότητες.

Για να το υποστηρίξουν αυτό, ο Collard και η διδακτορική φοιτήτρια Brea McCauley, επισήμαναν άλλες 100 αρχαίες κοινωνίες όπου γινόταν ακρωτηριασμός των δακτύλων και οι άνθρωποι μνημόνευαν τη ζωή τους μέσω αποτυπωμάτων και στένσιλ.

«Αυτή η πρακτική επινοήθηκε σαφώς ανεξάρτητα πολλές φορές», αναφέρουν στην εφημερίδα. «Και σε αυτό συμμετείχαν κάποιες πρόσφατες κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, επομένως είναι απολύτως πιθανό οι ομάδες στο Γκάργκας και στις άλλες σπηλιές να ασχολούνταν με την πρακτική αυτή».

Εναλλακτικές θεωρίες


Προηγουμένως, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι οι ακρωτηριασμοί των δακτύλων μπορεί να συνδέονται με τη νοηματική γλώσσα ή ένα σύστημα μέτρησης, κρυοπαγήματα ή καλλιτέχνες που λυγίζουν τα δάχτυλά τους για καλλιτεχνική ψευδαίσθηση.

Ωστόσο, οι Collard και McCauley υποστήριξαν ότι ο ακρωτηριασμός των δακτύλων ήταν μόνο ένας τύπος αυτοακρωτηριασμού που ασκούσαν οι αρχαίες και ακόμη και ορισμένες σύγχρονες κοινωνίες.

Ανέφεραν άλλα τελετουργικά όπως το περπάτημα με τη φωτιά, το τρύπημα του προσώπου με ξυλάκια και την εισαγωγή αγκίστρων μέσα από το δέρμα για να τραβήξουν βαριές αλυσίδες, όλα όπως αναφέρεται εξυπηρετώντας παρόμοιους τελετουργικούς σκοπούς.

Το παράδειγμα των γυναικών Dani από τα Highlands της Νέας Γουινέας που έκοψαν τα δάχτυλά τους για να συμβολίσουν τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου παρουσιάστηκε επίσης ως μια σύγχρονη πρακτική τέτοιων τελετουργιών.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί