• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Τζεφ Μπέζος πάει…. Διάστημα! Ποιον θα πάρει μαζί του (vid)

Ο Τζεφ Μπέζος πάει…. Διάστημα! Ποιον θα πάρει μαζί του (vid)

Bezos Jeff
Επιβάτης στην παρθενική επανδρωμένη πτήση του πυραύλου New Shepard.

Θα ταξιδέψει, μαζί με τον αδελφό του και άλλον ένα επιβάτη.

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 52 χρόνια από την προσσελήνωση του Apollo 11. Την ημερομηνία αυτή έχει επιλέξει η Blue Origin, η διαστημική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, για την πρώτη επανδρωμένη πτήση του πυραύλου της New Shepard.

Σήμερα, ο Τζεφ Μπέζος αποκάλυψε με μία ανάρτησή του στο Instagram ότι σε αυτήν την πτήση των 11 λεπτών θα βρίσκεται ο ίδιος και ο αδελφός του, Μαρκ.

«Από τότε που ήμουν 5 ετών, ονειρευόμουν να ταξιδέψω στο Διάστημα. Στις 20 Ιουλίου, θα κάνω αυτό το ταξίδι με τον αδερφό μου. Η μεγαλύτερη περιπέτεια, με τον καλύτερό μου φίλο» έγραψε.

Στην κάψουλα του New Shepard θα βρίσκεται άλλος ένας επιβάτης. Η θέση του έχει βγει σε δημοπρασία η οποία λήγει το προσεχές Σάββατο 12 Ιουνίου. Η τιμή για το πολυπόθητο εισιτήριο έχει αγγίξει ήδη τα 3,2 εκατ. δολάρια.

Ο New Shepard είναι επαναχρησιμοποιούμενος και πλήρως αυτόνομος (λειτουργεί χωρίς ανάγκη χειρισμού του από πιλότο ή από το έδαφος), σχεδιασμένος για υποτροχιακές πτήσεις στα όρια του διαστήματος.

O πύραυλος, ύψους 18 μέτρων, αποτελείται από δύο μέρη: Από τον κυρίως προωθητήρα και μία κάψουλα όπου βρίσκεται χώρος 15 κυβικών μέτρων, ικανός να χωρέσει έξι επιβάτες το μέγιστο.

Ο πύραυλος ανεβαίνει σε ύψος 100 χιλιομέτρων, όπου τυπικά θεωρείται ότι βρίσκεται το όριο του διαστήματος, και τα δύο μέρη του πυραύλου αποχωρίζονται: Ο πύραυλος επιστρέφει και προσεδαφίζεται κάθετα, η κάψουλα ακολουθεί αργότερα και προσγειώνεται αφού έχει αναπτύξει τρία αλεξίπτωτα για να μειώσει την ταχύτητα καθόδου.

Ο κύριος ανταγωνιστής της Blue Origin στο διαστημικό τουρισμό, η Virgin Galactic, κάνει επίσης βήματα προς την πτήση του πρώτου πελάτη της. Το όχημα, VSS Unity, έχει πετάξει δοκιμαστικά πολλές φορές (μια φορά με τον επικεφαλής αστροναύτη της εταιρείας ως επιβάτη).

Η Virgin Galactic έχει πουλήσει ήδη εισιτήρια 250.000 δολαρίων και στοχεύει σε μια εμπορική πτήση το επόμενο έτος.

photo vid screenshot