Ο Λευκός Οίκος απειλεί το Tik Tok με απέλαση από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ απαιτούν την πώληση της πλατφόρμας σε μη κινεζικά συμφέροντα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ έχει στοχοποιήσει την δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok που τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε σε ένα από τις κορυφαία social media με τρομερή διείσδυση σε εφήβους και παιδιά. Η πλατφόρμα που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance έχει πλέον πάνω από ένα δισ. χρήστες.

Όπως και οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έτσι και το Tik Tok συλλέγει ένα πλήθος προσωπικών δεδομένων και πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι εκτός των άλλων δεν συλλέγει μόνο δεδομένα που σχετίζονται με την περιήγηση του χρήστη στο Διαδίκτυο αλλά και δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα ακόμη και από την κάρτα SIM των χρηστών που εισέρχονται στην πλατφόρμα από το κινητό τους τηλέφωνο. Το Tik Tok κατηγορείται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις ότι τα δεδομένα που συλλέγει παραδίδονται στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της Κίνας για αξιολόγηση και επεξεργασία και με απλά λόγια ότι το Tik Tok ασκεί κατασκοπία.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έστειλε στον Λευκό Οίκο ένα διακομματικό νομοσχέδιο με το οποίο θα εμποδίζεται η λειτουργία του TikTok και άλλων ξένων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια. Σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal αναφέρει οτι με εντολή του Λευκού Οίκου η αρμόδια επιτροπή ξένων επενδύσεων των ΗΠΑ επικοινώνησε με την ByteDance και την ενημέρωσε πώς είτε θα προβεί άμεσα σε πώληση της χρήσης της πλατφόρμας στις ΗΠΑ σε κάποια εταιρεία μη κινεζικών συμφερόντων είτε η πλατφόρμα θα πάψει να λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Η ByteDance από την πλευρά της επιβεβαίωσε αυτή την επικοινωνία και σε πρώτη φάση δεν σχολιάζει το αίτημα αυτό κάθε αυτό, δεν λέει δηλαδή αν θα προχωρήσει στην πώληση ή θα αποχωρήσει από την αμερικανική αγορά, αλλά επισημαίνει πώς ακόμη και αν υπάρξει πώληση αυτό δεν σημαίνει ότι η πλατφόρμα υπό την νέα ιδιοκτησία δεν θα συλλέγει τον ίδιο όγκο δεδομένων. Η κινεζική εταιρεία σημειώνει δηλαδή ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας πρόθεση του Λευκού Οίκου να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών αφού δεν υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη ή αναφορά σε αυτό το ζήτημα αλλά ζητά απλά αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος φωτογραφίζοντας εμπορικά κίνητρα και όχι προστασία εθνικής ασφάλειας. Το σήριαλ αυτό αναμένεται να έχει τις επόμενες μέρες και εβδομάδες και νέα επεισόδια μέχρι να διασαφηνιστεί τι τελικά θα συμβεί.

(naftemporiki. gr / photo: freepik)

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί