Ο κομήτης του διαβόλου με το πράσινο φως: Περιμένουν να εμφανιστεί κατά την ηλιακή έκλειψη

Στις 8 Απριλίου, το φεγγάρι θα εξαφανίσει τον ήλιο σε ένα σημαντικό τμήμα των ΗΠΑ, βυθίζοντας πόλεις από το Τέξας έως το Μέιν σε αρκετά λεπτά σκοταδιού.

Αλλά θα υπάρξει ένα άλλο συναρπαστικό αστρονομικό γεγονός που πρέπει να προσέχετε.

Για πρώτη φορά μετά από 71 χρόνια, ο κομήτης 12P/Pons-Brooks, γνωστός και ως «Mother of Dragons» ή « Devil Comet », έρχεται σχετικά κοντά στον ήλιο. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να συγκρουστεί με τη Γη.

Αυτός ο ασυνήθιστα μεγάλος κομήτης εκτιμάται ότι είναι τόσο μεγάλος όσο το Έβερεστ και πήρε το παρατσούκλι του “κομήτης του διαβόλου” από τις εκρήξεις σε σχήμα κέρατος που βρίσκονται στο εσωτερικό του – το εντοπισμένο σύννεφο αερίου, σκόνης και σωματιδίων πάγου που τυλίγει το στερεό του κομήτη σε νεφελώδες περίβλημα.

Κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης ηλίου , όταν το φεγγάρι επισκιάζει εντελώς τον ήλιο, οι ουρανοί θα σκοτεινιάσουν αρκετά που μπορεί να μην μπορείτε να δείτε τον κομήτη του Διαβόλου με γυμνό μάτι. Ή μπορείτε να βγάλετε ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο.

Απλώς θυμηθείτε, δεν είναι ποτέ ασφαλές να κοιτάτε απευθείας τον ήλιο κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης χωρίς γυαλιά έκλειψης ή μέσω φίλτρου ηλιακού φακού. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι κατά τη διάρκεια του σύντομου παραθύρου της ολότητας, που θα διαρκέσει λίγα λεπτά, και όταν οι ουρανοί θα σκοτεινιάσουν αρκετά ώστε να έχουμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε τον κομήτη του Διαβόλου εάν οι ουρανοί είναι αρκετά καθαροί.

Πότε και πού να δείτε τον κομήτη του διαβόλου
Για να βρείτε το Pons-Brooks, κοιτάξτε πρώτα προς τον έκλειψη ήλιο για τον πλανήτη Δία , θα εμφανιστεί ως ένα μικρό φωτεινό σημείο πάνω αριστερά.

Αφού εντοπίσετε τον Δία , κοιτάξτε ελαφρώς προς τα πάνω και προς τα δεξιά. Ο κομήτης θα βρίσκεται μεταξύ του Δία και του ήλιου, αλλά πιο κοντά στον Δία.

Σε κοντινές φωτογραφίες, ο κομήτης εμφανίζεται ως μια πράσινη λωρίδα στον ουρανό λόγω των υψηλών επιπέδων διάνθρακα που περιέχει και εκπέμπουν πράσινο φως.


Αλλά, αν τον εντοπίσετε κατά τη διάρκεια της ολότητας τη Δευτέρα, ο κομήτης πιθανότατα θα εμφανιστεί ως μια μικροσκοπική γκρίζα μουντζούρα, δήλωσε ο Robert Massey, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Royal Astronomical Society στον ιστότοπό της.

Θα είναι δύσκολο να το εντοπίσετε, γι’ αυτό φροντίστε να απολαύσετε και τις σύντομες στιγμές της ολότητας . Ο χρόνος θα περάσει γρήγορα και υπάρχουν πολλά άλλα θεαματικά φαινόμενα που πρέπει να παρακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκτός από τον κομήτη του Διαβόλου.

Πόσο φωτεινός θα είναι ο κομήτης του Διαβόλου;
Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, ο κομήτης του Διαβόλου θα απέχει ακόμα δύο εβδομάδες από το να φτάσει στην πλησιέστερη απόστασή του από τον ήλιο, δηλαδή όταν θα ήταν στο πιο φωτεινό του.

Στις 8 Απριλίου, θα έχει εκτιμώμενο φαινομενικό μέγεθος περίπου 4,9, που σημαίνει ότι θα είναι ακριβώς στην άκρη αυτού που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι, δήλωσε ο Geronimo Villanueva, αναπληρωτής διευθυντής στρατηγικής επιστήμης του Τμήματος Εξερεύνησης Ηλιακού Συστήματος της NASA.

Πολλοί κομήτες που προβλέπεται να είναι εκθαμβωτικοί έχουν εξαφανιστεί όταν έφτασαν στη Γη, ενώ άλλοι έχουν κάνει μια εκπληκτικά καλή παράσταση . Όσο για τον κομήτη του Διαβόλου, θα πρέπει απλώς να περιμένουμε και να δούμε.

Ένα πλεονέκτημα του Pons Brooks είναι ότι είναι κρυοηφαιστειογενές, που σημαίνει ότι τείνει να εκρήγνυται αρκετά συχνά. Όταν συμβεί αυτό, το προκύπτον σύννεφο πάγου και σκόνης γύρω του διαστέλλεται, κάνοντάς το να φαίνεται πιο φωτεινό. Έτσι, μια έκρηξη κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης ηλίου θα ήταν μια θεαματική απόλαυση αν συνέβαινε.

Ωστόσο, αν δεν δείτε τον κομήτη στις 8 Απριλίου, δοκιμάστε ξανά τις ημέρες που προηγούνται της 21ης ​​Απριλίου, όταν θα είναι πιο κοντά στον ήλιο και πιο φωτεινό .

Καθώς περνούν οι μέρες, η διαδρομή του στους ουρανούς μας θα πλησιάζει πιο κοντά στον Δία, τελικά θα τον προσπεράσει και θα καταλήξει στην αριστερή πλευρά του πλανήτη μέχρι τις 17 Απριλίου.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί