Ο “κομήτης του διαβόλου” με τα κέρατα, που τρέχει προς τη Γη, εξερράγη για τέταρτη φορά

Ο "κομήτης του διαβόλου" με τα κέρατα, ο κολοσσιαίος, κρυοηφαιστειακός κομήτης που έχει τρεις φορές το μέγεθος του Έβερεστ, γνώρισε για άλλη μια φορά ένα εκρηκτικό γεγονός καθώς κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας.


Ο κολοσσιαίος κομήτης πήρε το όνομα από τα δύο “κέρατα” που μοιάζουν με διάβολο, τα οποία παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εκρήξεων του. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι αστρονόμοι δεν εντόπισαν σημάδια μιας σκοτεινής λωρίδας στο κώμα του κομήτη – το θολό σύννεφο που περιβάλλει τον πυρήνα του.

Είναι επίσης γνωστός με το όνομα 12P/Pons-Brooks και μόλις λίγες μέρες πριν (την Τρίτη), εξερράγη για τέταρτη φορά.

Σύμφωνα με μια αναφορά του Earth. com, οι ειδικοί λένε ότι αυτό μπορεί να ήταν το μεγαλύτερο ξέσπασμά του. Η Daily Mail αναφέρει ότι αυτό έκανε τον κομήτη να λάμψει απότομα περισσότερες από 100 φορές, και να φανεί τόσο λαμπερός όσο ο Ελλειπτικός Γαλαξίας που βρίσκεται περίπου 600 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Ο κομήτης περιγράφεται ως «κρύο ηφαίστειο» και έχει διάμετρο περίπου 18 μίλια. Ονομάζεται ψυχρό ηφαίστειο επειδή εκτοξεύει βίαια πάγο και αέρια.

Προηγούμενες εκρήξεις του “κομήτη του διαβόλου”


Το τελευταίο ξέσπασμα του λεγόμενου “κομήτη του διαβόλου” συνέβη μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Elliot Herman, ο οποίος παρακολουθούσε τον κομήτη, “ο κομήτης 12P φαίνεται να εκδηλώνει πιο συχνά ξεσπάσματα, ένα νέο ξέσπασμα μόλις δύο εβδομάδες από το προηγούμενο ξέσπασμα είναι πλέον εμφανές.”

Οι προηγούμενες εκρήξεις του είχαν παρατηρηθεί στις 20 Ιουλίου και στις 5 Οκτωβρίου και το τελευταίο έγινε την 1η Νοεμβρίου.

Ο κομήτης θα φτάσει στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του στη Γη τον Ιούνιο του 2024. Ωστόσο, δεν αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη. Όπως λένε οι εκτιμήσεις, θα περάσει σε απόσταση ασφαλείας.

Μετά από αυτό, ο “διάβολος κομήτης” με τα κέρατα δεν θα επιστρέψει για δεκαετίες, μέχρι το έτος 2095.

(photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί