Ο Γαλαξίας 13 δισεκ. ετών που… δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα

Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA εντόπισε έναν γαλαξία 13 δισεκατομμυρίων ετών που είναι πολύ πολύπλοκος για την ηλικία του και δεν θα έπρεπε να υπάρχει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τόσο νωρίς στο Σύμπαν.

Ο γαλαξίας, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον Γαλαξία μας, θα μπορούσε να ανατρέψει όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για το πώς η σκοτεινή ύλη διαμόρφωσε το πρώιμο Σύμπαν.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τον γαλαξία, που ονομαζόταν ZF-UDS-7329, για λίγο, αλλά ποτέ δεν είχαν καταφέρει να έχουν αρκετά κοντινή εικόντα, είπε ο Karl Glazebrook, αστρονόμος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne που ηγήθηκε της ομάδας.

Όμως, με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, μπόρεσαν τελικά να κοιτάξουν τον γαλαξία, βλέποντας περίπου 11,5 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Το φως ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα στο διάστημα, επομένως η εικόνα αυτών των πρώιμων γαλαξιών από το παρελθόν φτάνει σε εμάς τώρα.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι το ZF-UDS-7329 φαινόταν πολύ πιο προηγμένο από ό,τι θεωρούνταν πιθανό.

Έμοιαζε να περιέχει περίπου τέσσερις φορές περισσότερα αστέρια κατά μάζα από τον Γαλαξία μας. Αυτά τα αστέρια έμοιαζαν επίσης αρχαία, ηλικίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ετών, υποδηλώνοντας ότι ο γαλαξίας είναι περίπου 13 δισεκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα μοντέλα κοσμολογίας, αυτό δεν θα πρέπει να είναι δυνατό, επειδή, όπως λένε υποτίθεται η σκοτεινή ύλη δεν ήταν αρκετά ώριμη εκείνη την εποχή.

«Η θεωρία που επικρατεί λέει ότι ένας ωκεανός σκοτεινής ύλης γέμισε το πρώιμο Σύμπαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη», ανέφερε στο Reuters ο αστροφυσικός Ivo Labbe του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Swinburne – συγγραφέας της εφημερίδας .

Όπως λένε οι επιστήμονες, η σκοτεινή ύλη είναι το άπιαστο, αόρατο υλικό που αποτελεί περισσότερο από το 80 τοις εκατό του Σύμπαντος. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τι είναι και δεν την έχουν δει, αλλά μπορούν να εντοπίσουν την επίδρασή της κοιτάζοντας πώς παραμορφώνει το φως γύρω από το Σύμπαν.

“Αυτή η σκοτεινή ύλη – δεν ξέρουμε τι είναι στην πραγματικότητα – ξεκίνησε πολύ ομαλή, με μόνο τους πιο μικροσκοπικούς κυματισμούς. Αυτοί οι κυματισμοί αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου λόγω της βαρύτητας και τελικά, η σκοτεινή ύλη άρχισε να συγκεντρώνεται σε συστάδες, παρασύροντας υδρογόνο για τη διαδρομή», είπε ο Labbe.

Ο γαλαξίας που ανακαλύφθηκε όμως από το τηλεσκόπιο James Webb δεν θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει σύμφωνα με αυτό το μοντέλο.

Οι επιστήμονες προηγουμένως περίμεναν ότι αυτοί οι μικροί κυματισμοί θα δημιουργούσαν μόνο μικρούς, άτακτους, σαθρούς γαλαξίες στις πρώτες μέρες του Σύμπαντος. Μόνο μετά από περίπου ένα δισεκατομμύριο έως δύο δισεκατομμύρια χρόνια θα πρέπει αυτοί οι πρώτοι πρωτογαλαξίες να αρχίσουν να συσσωρεύονται, σχηματίζοντας πιο περίπλοκες, διατεταγμένες μορφές, σύμφωνα με το Space. com.

Αυτός δεν είναι ο μόνος γαλαξίας που έχει εντοπιστεί και με τα δεδομένα που παρουσιάζει προκαλεί την αμφισβήτηση αυτού του μοντέλου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν προηγουμένως έναν barell galaxy 11,7 δισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή δισεκατομμύρια χρόνια αρχαιότερο από ότι θα έπρεπε.

«Το να έχουμε αυτούς τους εξαιρετικά τεράστιους γαλαξίες τόσο νωρίς στο Σύμπαν θέτει σημαντικές προκλήσεις στο τυπικό μας μοντέλο κοσμολογίας», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Claudia Lagos, αναπληρώτρια καθηγήτρια αστρονομίας από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Το άλλο αινιγματικό εύρημα είναι ότι αυτός ο γαλαξίας δεν φαινόταν να συνεχίζει να εξελίσσεται. Αντίθετα, ήταν ήρεμος.

«Αυτό ωθεί τα όρια της τρέχουσας κατανόησής μας για το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι γαλαξίες», δήλωσε ο Themiya Nanayakkara, συγγραφέας της μελέτης και αστρονόμος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne.

«Το βασικό ερώτημα τώρα είναι πώς σχηματίζονται τόσο γρήγορα, πολύ νωρίς στο Σύμπαν, και ποιοι μυστηριώδεις μηχανισμοί οδηγούν στο να τους σταματήσουν να σχηματίζουν αστέρια απότομα όταν το υπόλοιπο Σύμπαν το κάνει», είπε ο Nanayakkara.

Ο Glazebrook, ωστόσο, προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για να απορρίψουμε εντελώς το τρέχον μοντέλο. Αν και ο γαλαξίας αυτός παρουσιάζει ενδιαφέρον, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθούν οι γενικεύσιμες παρατηρήσεις τους.

“Αυτό το αποτέλεσμα θέτει ένα νέο ρεκόρ για αυτό το φαινόμενο. Αν και είναι πολύ εντυπωσιακό, είναι μόνο ένα αντικείμενο. Ελπίζουμε όμως να βρούμε περισσότερα· και αν το κάνουμε αυτό θα ανατρέψει πραγματικά τις ιδέες μας για το σχηματισμό γαλαξιών”, είπε.

Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στις 14 Φεβρουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Nature .

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί