Ο “διάβολος της Τασμανίας” με τις εκρήξεις που έχουν 100 δισεκατομμύρια φορές την ενέργεια του Ήλιου! “Τρέλανε” τους επιστήμονες

Το πιο πρόσφατο παζλ που έχει προβληματίσει τον επιστημονικό κόσμο της αστρικής παρατήρησης ονομάστηκε "διάβολος της Τασμανίας", καθώς παρουσιάζει μια τέτοιου είδους "συμπεριφορά", ενώ είναι μια ακανόνιστη σφαίρα κλειστής ενέργειας σε μαρσιποφόρα μορφή.

Οι αστρονόμοι έχουν μείνει με το στόμα ανοικτό με την εντυπωσιακά ασυνήθιστη συμπεριφορά του “Διαβόλου της Τασμανίας”, ή AT2022tsd, ενός φωτεινού γρήγορου μπλε οπτικού παροδικού (LFBOT) που βρίσκεται περίπου ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός από τη Γη. Όχι μόνο αψήφισε τη συνήθη φύση των LFBOT «Luminous Fast Blue Optical Transient», που “ζουν γρήγορα και “πεθαίνουν” νέα”, με το να εκρήγνυται επανειλημμένα επί μήνες, αλλά εκτόξευε ενεργειακές εκλάμψεις εκατοντάδες δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερες από αυτή των άστρων όπως ο Ήλιος.


«Αναπάντεχα, αντί να ξεθωριάζει σταθερά όπως θα περίμενε κανείς, η πηγή γινόταν όλο και πιο φωτεινή ξανά και ξανά και ξανά», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Anna Ho, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Τα LFBOT είναι ήδη ένα είδος περίεργου, εξωτικού γεγονότος, οπότε αυτό ήταν ακόμα πιο περίεργο».

Τα LFBOT που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2018 είναι σπάνια γεγονότα που χαρακτηρίζονται από μια έντονη, φωτεινή έκρηξη που είναι πιο ισχυρή από μια σουπερνόβα, πριν εξαφανιστεί γρήγορα. Ο Διάβολος της Τασμανίας, ωστόσο, παρουσίασε τουλάχιστον 14 ασταθείς φωτεινές εκρήξεις, που διήρκεσαν για λεπτά τη φορά, σε διάστημα 120 ημερών από την αρχική καταγεγραμμένη έκρηξή του – και πολλές επόμενες εκλάμψεις ήταν εκείνες που προηγήθηκαν.

Η εκδήλωση του Σεπτεμβρίου 2022 εντοπίστηκε σε λογισμικό που σχεδιάστηκε από τον Ho και στη συνέχεια αναγνωρίστηκε από 15 τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το γεγονός που αντίστοιχο δεν είχε ξαναγίνει ορατό, γρήγορα κέντρισε το ενδιαφέρον περισσότερων από 70 αστρονόμων σε όλο τον κόσμο που προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει σε αυτό το μπερδεμένο φαινόμενο.

Προς το παρόν, η κύρια θεωρία είναι ότι ο Διάβολος της Τασμανίας προκλήθηκε από αποτυχημένες σουπερνόβα (άστρα που κατέρρευσαν σε μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων πριν προλάβουν να εκραγούν). Για να συμβεί αυτό, θα είχε ως αποτέλεσμα ένα αστέρι περίπου 20 φορές τη μάζα του Ήλιου να καίει όλο το καύσιμο και να καταρρεύσει. Άλλες δυνατότητες περιλαμβάνουν μαύρες τρύπες μέσης μάζας που καταπίνουν αστέρια και το δραματικό αποτέλεσμα άλλων αντικειμένων που αλληλεπιδρούν με καυτά, φωτεινά αστέρια Wolf-Rayet.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι λάμψεις προέρχονται πιθανότατα είτε από ένα αστέρι νετρονίων είτε από μια μαύρη τρύπα που σχηματίστηκε στο αρχικό συμβάν LFBOT», είπε ο Χο.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί