Ο Άρης “εξαφανίζεται” σε σπάνιο ουράνιο φαινόμενο! Θα επιστρέψει λάμποντας μετά από 2 εβδομάδες

Σε ένα ουράνιο θέαμα που συμβαίνει κάθε δύο χρόνια, ο Άρης έχει φαινομενικά εξαφανιστεί και δεν είναι ορατός από τη γη καθώς υφίσταται την ηλιακή σύνοδο του Άρη, ξεκινώντας στις 18 Νοεμβρίου.

Αυτή η εξαφάνιση δεν είναι ένα απροσδόκητο γεγονός, μια οπτική ψευδαίσθηση ή μια ατμοσφαιρική ανωμαλία και εξηγείται αστρονομικά η “απουσία” του Κόκκινου Πλανήτη.


Μια πλανητική ευθυγράμμιση τοποθέτησε τον Άρη ακριβώς πίσω από τον Ήλιο, καθιστώντας τον προσωρινά αόρατο στους παρατηρητές στη Γη. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο Άρης καλύπτεται από την οπτική γωνία λόγω της συντριπτικής φωτεινότητας του Ήλιου.

Η σύζευξη αναμένεται να διατηρηθεί για περίπου δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Άρης και η Γη βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση μεταξύ τους, με το μέσο χάσμα των 225 εκατομμυρίων χιλιομέτρων να επεκτείνεται έως και 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Το φαινόμενο, ενώ είναι συχνό στο ουράνιο ημερολόγιο, αιχμαλωτίζει τους θεατές του ουρανού με τη μοναδική οπτική του επίδραση.

Καθώς ο Άρης εισέρχεται στο τελευταίο μέρος της συνόδου, σταδιακά θα αναδυθεί ξανά στη Δύση του Ήλιου και έτσι θα γίνεται όλο και πιο ορατός στον ουρανό πριν την αυγή.


Περίπου σε ένα χρόνο από τώρα, ο Κόκκινος Πλανήτης και ο Ήλιος θα βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές της Γης. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο Άρης θα φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό για μεγάλο διάστημα.

Ειδικότερα, η ηλιακή σύνοδος του Άρη έχει πρακτικές επιπτώσεις για τις διαστημικές υπηρεσίες και τις αποστολές τους στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η NASA, ως απάντηση στην ουράνια ευθυγράμμιση, έχει αναστείλει τις επικοινωνίες με τον στόλο της στον Άρη. Η απόφαση έχει τις ρίζες της στην πιθανή παρεμβολή που προκαλείται από την κορώνα του Ήλιου, η οποία θα μπορούσε να διαταράξει τα σήματα μεταξύ Γης και Άρη.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί