Νέο τεστ αίματος θα ανιχνεύει 3 θανατηφόρους τύπους καρκίνου με την βοήθεια της ΑΙ

Ένα νέο τεστ με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την ακριβή και γρήγορη ανίχνευση τριών κύριων τύπων καρκίνου χρησιμοποιώντας μόνο ένα σημείο ξηρού αίματος.

Σε προκαταρκτικά πειράματα, το εργαλείο μπόρεσε να διακρίνει μεταξύ ασθενών με διαγνωσμένο καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου ή του παχέος εντέρου και των ατόμων χωρίς καρκίνο — και η ανάλυση κράτησε λίγα λεπτά. Ανιχνεύοντας ορισμένες χημικές ουσίες στο αίμα, το τεστ θα μπορούσε να εντοπίσει πότε ένας ασθενής είχε καρκίνο περίπου στο 82% έως 100% των περιπτώσεων, λένε οι ερευνητές.

Το νέο εργαλείο χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση, έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης (AI), για την ανάλυση παραπροϊόντων του μεταβολισμού ή μεταβολιτών σε δείγματα αίματος. Αυτοί οι μεταβολίτες – που βρίσκονται στο υγρό τμήμα του αίματος που είναι γνωστός ως ορός – δρουν ως «βιοδείκτες» που μπορούν ενδεχομένως να επισημάνουν την παρουσία του καρκίνου στο σώμα.


Ο έλεγχος για αυτούς τους βιοδείκτες αίματος έχει προταθεί ως ένας πιθανός τρόπος για τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια της νόσου, όταν τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλότερα και οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν ενδεικτικά συμπτώματα. Παρά το γεγονός ότι είναι μερικοί από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στον κόσμο , οι καρκίνοι του παγκρέατος , του παχέος εντέρου και του στομάχου δεν έχουν επί του παρόντος αυτόνομες εξετάσεις αίματος που να είναι αρκετά ακριβείς για τη διάγνωση των ασθενειών από μόνοι τους. Αντίθετα, οι γιατροί συνήθως βασίζονται σε απεικονιστικές ή χειρουργικές διαδικασίες για την ανίχνευση καρκινικού ιστού.

Το νέο τεστ θα απαιτούσε θεωρητικά λιγότερο από 0,05 χιλιοστόλιτρα αίματος για τη διάγνωση αυτών των ασθενειών. Αυτό λένε οι επιστήμονες στην Κίνα που ανέπτυξαν το τεστ και περιέγραψαν τα ευρήματά τους σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (22 Απριλίου) στο περιοδικό Nature Sustainability .

Σε σύγκριση με το υγρό αίμα, ο αποξηραμένος ορός μπορεί «να συλλεχθεί, να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος και με πολύ απλούστερο εξοπλισμό», δήλωσε ο Δρ. Chaoyuan Kuang , επίκουρος καθηγητής στο Albert Einstein College of Medicine και ογκολόγος στο Montefiore Health System. δεν συμμετείχε στην έρευνα.


Λόγω της ευκολίας αποθήκευσης αποξηραμένου αίματος, “αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό της διαθεσιμότητας των δοκιμών έγκαιρης ανίχνευσης καρκίνου σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Kuang στο Live Science σε ένα email.

Ωστόσο, το νέο τεστ ανίχνευσης καρκίνου πιθανότατα δεν θα τεθεί σε χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε. «Πιθανότατα απέχουμε ακόμη χρόνια από το να μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτό το τεστ στους ασθενείς με ευρέως διαδεδομένο τρόπο», είπε ο Kuang.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν πολλά τεστ απόδειξης της ιδέας που έδειξαν ότι το εργαλείο μπορούσε να διαφοροποιήσει με ακρίβεια τους αιμοδότες με καρκίνο σε σχέση με αυτούς που δεν το είχαν. Έδειξαν επίσης ότι το αποξηραμένο αίμα λειτούργησε όπως και τα παραδοσιακά τεστ με βάση το υγρό αίμα. Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα, η χρήση των αποξηραμένων κηλίδων αίματος τους επέτρεψε να ανιχνεύσουν το 81,2% των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, σε σύγκριση με το 76,8% που χρησιμοποιούν δείγματα υγρού αίματος.

Στις ΗΠΑ, μόνο ένας βιοδείκτης είναι επί του παρόντος εγκεκριμένος από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος. Είναι γνωστό ως CA19-9 και οι τρέχουσες δοκιμές που ανιχνεύουν τον μεταβολίτη είναι περίπου 80% ακριβείς στον εντοπισμό συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου. Ωστόσο, επισημαίνουν μόνο το 13% των περιπτώσεων στις οποίες οι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα, επομένως δεν είναι τόσο χρήσιμες για την υπερ-πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου.

Οι επιστήμονες πίσω από το νέο τεστ λένε ότι, εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, το τεστ τους θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά. Με βάση τη μοντελοποίηση που πραγματοποίησαν, ανέφεραν ότι το νέο εργαλείο θα μπορούσε να μειώσει την εκτιμώμενη αναλογία των αδιάγνωστων περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου κατά περίπου 20% έως 50% εάν χρησιμοποιούνταν για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου σε επίπεδο πληθυσμού στην αγροτική Κίνα.

Η νέα εφημερίδα είναι μια «εξαιρετική αρχή», είπε ο Kuang. Ωστόσο, η επικύρωση του νέου εργαλείου θα απαιτήσει περισσότερες δοκιμές, ειδικά σε μεγάλους, διαφορετικούς πληθυσμούς, είπε. Η μελέτη εξέτασε μόνο μερικές εκατοντάδες δείγματα αίματος, επομένως δεν είναι σαφές πόσο καλά θα εφαρμοστούν τα ευρήματα σε άλλες ομάδες. Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης το μοντέλο μηχανικής μάθησης μόνο σε άτομα που ήταν ήδη γνωστό ότι είχαν καρκίνο δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει τη χρησιμότητά του ως πραγματικό διαγνωστικό εργαλείο.

Μια εξέταση αίματος όπως αυτή θα χρειαζόταν να περάσει από “εκτεταμένες κλινικές δοκιμές” με χιλιάδες ασθενείς και ρυθμιστική αναθεώρηση, ο Δρ Michael Cecchini , συνδιευθυντής του προγράμματος παχέος εντέρου στο Κέντρο Γαστρεντερικών Καρκίνων στο Κέντρο Καρκίνου του Yale, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στο Live Science σε ένα email.

Ωστόσο, οι δυνατότητες του εργαλείου είναι «τεράστιες», είπε ο Kuang. Με περαιτέρω ανάπτυξη, θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη ανίχνευση άλλων τύπων καρκίνου ή για άλλες ασθένειες ή για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί, είπε.

Μέχρι το 2030, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το 75% των θανάτων από καρκίνο θα συμβεί σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσανάλογα υψηλά εμπόδια στην ιατρική περίθαλψη . Το νέο εργαλείο, εν μέρει επειδή χρησιμοποιεί αποξηραμένο αίμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόσβασης σε δοκιμές σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι πόροι είναι περιορισμένοι, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης στην έκθεσή τους.

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί