Νέο κβαντικό τσιπ παρουσίασε η IBM

Ένα τσιπ που διαφημίζει ως το ισχυρότερο κβαντικό τσιπ που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα παρουσίασε η IBM.

Μεγάλο στοίχημα του τομέα της πληροφορικής είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας για τους κβαντικούς υπολογιστές οι οποίοι αναμένεται φέρουν επανάσταση στον σύγχρονο κόσμο. Η χρήση των κβαντικών υπολογιστών πιστεύεται ότι θα φέρει αδιανόητη ώθηση σε κάθε τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλές δεκαετίες συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας για να δούμε ένα πραγματικό κβαντικό υπολογιστή. Παρόλα αυτά διάφορες εταιρείες συνεχίζουν να παρουσιάζουν τσιπάκια τα οποία χαρακτηρίζουν κβαντικά και όταν αυτό το κάνει το διαχρονικά κορυφαίο όνομα του τομέα των υπολογιστών, η IBM, είναι επόμενο να προκαλείται έντονο ενδιαφέρον.

Τα qubits

Στους υπολογιστές, η μονάδα πληροφορίας είναι το bit, το οποίο λαμβάνει τιμές είτε «0» είτε «1» και οι πληροφορίες αποθηκεύονται ως συνδυασμοί των δύο αυτών ψηφίων. Στους κβαντικούς υπολογιστές, το αντίστοιχο του bit είναι το κβαντικό bit, ή qubit. Χάρη σε μια κβαντική ιδιότητα που ονομάζεται υπέρθεση, το qubit μπορεί να λαμβάνει τιμές «0» ή «1» ή και τα δύο μαζί. Αυτή η ιδιότητα έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η μνήμη και η ταχύτητα των κβαντικών υπολογιστών. Όγκος δεδομένων που με τους σημερινούς υπολογιστές, ακόμη και τους πιο ισχυρούς, απαιτείται χρονικό διάστημα πολλών ετών για να γίνει η επεξεργασία τους με τους κβαντικούς υπολογιστές η επεξεργασία θα γίνεται πριν προλάβει ο ερευνητής που πάτησε το… enter να πιεί τον καφέ του.

H IBM παρουσίασε το νέο της τσιπ που ονομάζει «Eagle» και όπως υποστηρίζει η εταιρεία διαθέτει 127 qubits αριθμό διπλάσιο από το προηγούμενο κβαντικό τσιπ που είχε κατασκευάσει. Ο αμερικανικός κολοσσός της βιομηχανίας των υπολογιστών κάνει λόγο για «ορόσημο στην προσπάθεια κατασκευής κβαντικών υπολογιστών». Παρόλα αυτά ειδικοί του τομέα της κβαντομηχανικής αναφέρουν ότι πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για να αξιολογηθεί το τσιπ και να διαπιστωθεί αν πράγματι μπορεί να αποτελέσει δομικό υλικό ενός κβαντικού υπολογιστή.  

(naftemporiki. gr / photo: video screenshot)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.