Νέα βόμβα Μασκ: Η Τεχνητή νοημοσύνη ίσως το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού (vd)

Τη δήλωση αυτή ο Μασκ την έκανε σε συνέντευξη του στον Tucker Carlson, η οποία θα μεταδοθεί τη Δευτέρα.

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ φέρεται να σχεδιάζει να ξεκινήσει τον δικό του αντίπαλο στο ChatGPT, ακόμη και όταν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «επικίνδυνες» δυνατότητες της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης – προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό εάν αφεθεί ανεξέλεγκτος.

Ο Μασκ συγκεντρώνει ήδη μια ομάδα ερευνητών και μηχανικών τεχνητής νοημοσύνης και συζητά με επενδυτές για τη διοχέτευση χρημάτων σε ένα παραγωγικό έργο τεχνητής νοημοσύνης που θα ανταγωνιζόταν άμεσα το ChatGPT του OpenAI, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι  άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά του.

Ωστόσο, το αφεντικό της Tesla και της SpaceX – που ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του OpenAI – εξέδωσε μια τρομερή πρόβλεψη σχετικά με τις καταστροφικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε μια συνέντευξη με τον Tucker Carlson του Fox News που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα το βράδυ.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο επικίνδυνη από, ας πούμε, κακοδιαχείριση σχεδιασμού αεροσκαφών ή συντήρησης παραγωγής ή κακής παραγωγής αυτοκινήτων», είπε ο Μασκ σε ένα σύντομο απόσπασμα από τη συνέντευξη .

«Με την έννοια ότι έχει τη δυνατότητα – όσο μικρή κι αν θεωρήσει κανείς αυτή την πιθανότητα, αλλά δεν είναι ασήμαντη – έχει τη δυνατότητα καταστροφής πολιτισμού», πρόσθεσε ο Μασκ.

Η επιδίωξη του Μασκ για ένα έργο τεχνητής νοημοσύνης εξετάζεται ενδελεχώς, δεδομένων των νουθεσιών του για την τεχνολογία. Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ ενώθηκε με περισσότερους από 1.000 ειδικούς στην υπογραφή μιας ανοιχτής επιστολής υπέρ μιας  εξάμηνης παύσης στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης .

Η επιστολή υποστήριξε ότι η παύση ήταν απαραίτητη για την προστασία του κοινού έως ότου αναπτυχθούν και ελεγχθούν κατάλληλα πρωτόκολλα ασφαλείας από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για τη βιομηχανία.

Οι ειδικοί ανέφεραν πιθανούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης της «προπαγάνδας και της αναλήθειας», της απώλειας θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης «μη ανθρώπινων μυαλών που θα μπορούσαν τελικά να ξεπεράσουν σε αριθμό, να ξεπεράσουν, να ξεπεραστούν και να μας αντικαταστήσουν» και τον κίνδυνο «απώλειας του ελέγχου του πολιτισμού μας».

Ο Έλον Μασκ είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τον πολιτισμό.

Οι επικριτές της επιστολής, συμπεριλαμβανομένου του πρώην CEO της Google, Eric Schmidt και του δισεκατομμυριούχου hedge fund Bill Ackman, υποστηρίζουν ότι μια εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα επέτρεπε στους διεθνείς ανταγωνιστές να αποκτήσουν ένα κρίσιμο πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ.

Ο Musk έχει «ασφαλίσει χιλιάδες επεξεργαστές GPU υψηλής ισχύος από την Nvidia» που θα βοηθήσουν τον στόχο του να δημιουργήσει ένα μοντέλο γλώσσας AI παρόμοιο με το ChatGPT, σύμφωνα με την έκθεση της FT.

Ο δισεκατομμυριούχος φέρεται να έχει προσλάβει τον Igor Babuschkin, έναν εξέχοντα ερευνητή που εγκατέλειψε πρόσφατα τη μονάδα DeepMind AI της μητρικής Google Alphabet, μαζί με μια χούφτα άλλους.

Το έργο λέγεται ότι λειτουργεί ξεχωριστά από το Twitter και την Tesla που ανήκει στον Musk, αν και μπορεί να αξιοποιήσει πόρους από την επιχειρηματική του αυτοκρατορία για να βοηθήσει την ανάπτυξή του.

«Ένα σωρό άνθρωποι επενδύουν σε αυτό. . . είναι αληθινό και είναι ενθουσιασμένοι με αυτό», είπε μια πηγή στους FT σχετικά με το έργο του Μασκ.

Τα σχόλια του Μασκ στον Κάρλσον,  δεν ήταν η πρώτη φορά που ο μεγιστάνας προειδοποίησε για μια επικείμενη καταστροφή που θα προκαλούνταν από την τεχνητή νοημοσύνη

Τον Φεβρουάριο, ο Μασκ υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν «ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον του πολιτισμού».

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι και θετική ή αρνητική – δίνει μεγάλες υποσχέσεις, έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά μαζί με αυτό έρχεται και μεγάλος κίνδυνος», είπε ο Μασκ κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης στο Ντουμπάι.

«Εννοώ, κοιτάτε ας πούμε, την ανακάλυψη της πυρηνικής φυσικής. Είχατε παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αλλά και πυρηνικές βόμβες», πρόσθεσε.

Ο Μασκ ήταν συνιδρυτής του δημιουργού του ChatGPT, OpenAI, αν και έκτοτε έχει αποχωρήσει από το διοικητικό του συμβούλιο και δεν έχει κανένα μερίδιο στον οργανισμό.

Το Insider ανέφερε για πρώτη φορά  ότι ο Musk αγόρασε πρόσφατα 10.000 μονάδες επεξεργασίας γραφικών ως μέρος ενός έργου παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης σε πρώιμο στάδιο.

Μια ξεχωριστή αναφορά από το The Information τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι ο Μασκ μίλησε με ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Babuschkin, ως μέρος ενός σχεδίου  για την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστή του ChatGPT , το οποίο το αφεντικό του Twitter φέρεται να πιστεύει ότι «ξύπνησε».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί