Νέα ηλιακή έκλαμψη κλάσης Μ9.8! Πόσο πιθανό είναι να δημιουργηθεί μια CME “κανίβαλος”… Τι θα σήμαινε αυτό

Όπως αναφέρεται, το Σέλας θα μπορούσε να φτάσει σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου.


Μια ισχυρή ηλιακή έκρηξη κλάσης M9.8 εξερράγη από τον ήλιο την Τετάρτη (28 Νοεμβρίου) στις 2:50 μ.μ. EST (1950 GMT), εκτοξεύοντας μια εξαιρετικά καυτή έκρηξη πλάσματος γνωστή ως εκτίναξη μάζας στέμματος (CME) προς τη Γη.

Η πρόσφατη έκρηξη, σε συνδυασμό με τα πολλαπλά CME που εκτοξεύτηκαν από τον ήλιο την προηγούμενη μέρα (27 Νοεμβρίου), σημαίνει ότι είναι πιθανές γεωμαγνητικές καταιγίδες – διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Οι κυνηγοί του Aurora (σέλας), βρίσκονται σε εγρήγορση για μερικές δυνητικά πολύ εντυπωσιακές εικόνες στον ουρανό.

Η κλάση M9.8 απείχε μόνο μερικές ποσοστιαίες μονάδες από το να χαρακτηριστεί ως X-class, η πιο ισχυρή κατηγορία ηλιακών εκλάμψεων. Οι εκλάμψεις κατηγορίας Μ είναι 10 φορές μικρότερες από τις εκλάμψεις κατηγορίας Χ, μετά οι εκλάμψεις κατηγορίας C, κατηγορίας Β και τέλος οι εκλάμψεις κατηγορίας Α που είναι πολύ αδύναμες για να επηρεάσουν σημαντικά τη Γη . Εντός κάθε κατηγορίας γραμμάτων, μια πιο λεπτή κλίμακα από το 1 έως το 9 δίνει στην αξιολόγηση εκλάμψεων μεγαλύτερη ακρίβεια με μεγαλύτερους αριθμούς που αντιπροσωπεύουν πιο ισχυρές εκλάμψεις εντός της κατηγορίας.

Το υλικό που κατευθύνεται προς τη Γη από τις πρόσφατες εκρήξεις θα μπορούσε να φτάσει αργά την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου EST (νωρίς την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου (UTC) με τις επόμενες στεμματικές εκπομπές μάζας (CME) να αναμένεται να φτάσουν κοντά στο τέλος της 30ης Νοεμβρίου EST (νωρίς Παρασκευή, Δεκ. 1 UTC), σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανικής Ατμόσφαιρας (NOAA) Space Weather Prediction Center .

Η NOAA κατατάσσει τις γεωμαγνητικές καταιγίδες – ηλιακές διαταραχές στην ατμόσφαιρα της Γης – σε μια κλίμακα που ξεκινά από το G1, που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση της δραστηριότητας του σέλας γύρω από τους πόλους και μικρές διακυμάνσεις στα τροφοδοτικά, μέχρι το G5. Αυτό το πιο ακραίο επίπεδο μπορεί να προκαλέσει πλήρη συσκότιση ραδιοφώνου HF (υψηλής συχνότητας) σε ολόκληρη την ηλιόλουστη πλευρά της Γης , που διαρκούν αρκετές ώρες.

Οι τρέχουσες προβλέψεις υποδεικνύουν ότι οι συνθήκες του G1 είναι πιθανές την Πέμπτη (30 Νοεμβρίου) , ακολουθούμενο από το G2 την Παρασκευή (1 Δεκεμβρίου) καθώς φτάνουν νέες CME.


Είναι πιθανό ότι το CME που απελευθερώθηκε από την έκρηξη M9.8 θα μπορούσε να καλύψει τα πιο αργά CME που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη μέρα, με αποτέλεσμα ένα «κανίβαλο CME» που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ακόμη ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G3, σύμφωνα με το Spaceweather.com .

(με πληροφορίες από space. com / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί