Νέα έρευνα: Ποιες οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν περισσότερο να τις “καταλάβει” η Τεχνητή Νοημοσύνη

Μια νέα έκθεση σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του χώρου εργασίας όπως το γνωρίζουν οι άνθρωποι, αναφέροντας τις θέσεις εργασίας που είναι πιο πιθανό να τεθούν σε κίνδυνο λόγω της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης.

Η λίστα που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει άσχημα νέα για τους υπαλλήλους γραφείου, ειδικά τους συμβούλους διαχείρισης και τους επιχειρηματικούς αναλυτές, που κινδυνεύουν περισσότερο να αυτοματοποιηθούν οι θέσεις εργασίας τους με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Προειδοποίησε επίσης ότι κινδυνεύουν οι οικονομικοί διευθυντές, οι ορκωτοί λογιστές και οι ψυχολόγοι.

Η κυβερνητική υπηρεσία είπε ότι χρησιμοποίησε μια μεθοδολογία που αξιολόγησε 365 διαφορετικές θέσεις εργασίας και τα αντίστοιχα επαγγελματικά και εργατικά χαρακτηριστικά τους και τις σύγκρινε με 10 από τις πιο κοινές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για να δει αν οι ρόλοι θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Τα επαγγέλματα που εκτίθενται περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνουν πιο ειδικά επαγγέλματα, ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται περισσότερο με δουλειά γραφείου και στα χρηματοοικονομικά, νομικά και στη διοίκηση επιχειρήσεων», ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας.Οι επαγγελματίες που εργάζονταν ως managers αγορών και διευθυντές ήταν το Νο. 5 στη λίστα που είχε περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την εργασία τους από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ οικονομολόγοι και στατιστικολόγοι κατέλαβαν την 6η θέση στη λίστα αυτή.

Οι αναλυτές οικονομικών και επενδύσεων, οι επαγγελματίες νομικοί, ακόμη και οι θέσεις εργασίας μεγάλου φάσματος που θεωρούνται επαγγελματίες ως «επιχειρηματικοί και συναφείς συνεργάτες» μπήκαν στη λίστα, στην όγδοη, ένατη και δέκατη θέση, αντίστοιχα.

Περιλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων 10 έως 20 επαγγελμάτων που εκτίθενται περισσότερο στην “κατάληψη” των θέσεων από την τεχνητή νοημοσύνη: σύμβουλοι εκπαίδευσης, διαχειριστές ανθρώπινων πόρων, λογιστές και διευθυντές μισθοδοσίας, καθώς και διοικητικοί κυβερνητικοί υπάλληλοι και συνεργάτες μάρκετινγκ, σύμφωνα με τα ευρήματα του βρετανικού τμήματος.

Η κυβερνητική υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ρόλοι συμβούλων διαχείρισης και επιχειρηματικών αναλυτών ήταν οι πιο απειλούμενοι από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ψυχολόγοι, οικονομικοί σύμβουλοι, λογιστές και συνεργάτες μάρκετινγκ μπήκαν επίσης στη λίστα.


Το Υπουργείο Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου διευκρίνισε ότι εξέτασε παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT του OpenAI και το Bard της Google για να βγάλει τα συμπεράσματά του, αναφέροντας αόριστα ότι εξέτασε άλλα μεγάλα μοντέλα γλώσσας, εφαρμογές ομιλίας σε κείμενο και AI αναγνώρισης εικόνας.


Στο άλλο άκρο του φάσματος, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι τα επαγγέλματα που είναι λιγότερο πιθανό να ξεπεραστούν από την τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνουν «περισσότερη χειρωνακτική εργασία που είναι τεχνικά δύσκολη, σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα και με χαμηλότερους μισθούς
με εξαίρεση τους αθλητές», που είναι λιγότερο πιθανόν να αντικατασταθούν από την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία.

Εργαζόμενοι σε χειρωνακτικές εργασίες που δεν χρειάζεται να ανησυχούν τόσο για την τεχνητή νοημοσύνη: κατασκευαστικά επαγγέλματα, καθαριστές, πλυντήρια, ζωγράφοι και διακοσμητές, κηπουροί και εργάτες οδοποιίας, μεταξύ άλλων.

Η έκθεση του Υπουργείου Παιδείας έρχεται ένα μήνα αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος του LinkedIn, Ράιαν Ροσλάνσκι, δήλωσε ότι το χρυσό πρότυπο του πτυχίου τίθεται σε κίνδυνο από τη μνημειώδη άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσει σχεδόν αδύνατο για μια εφάπαξ στιγμή μάθησης [όπως ένα πτυχίο] να διαρκέσει μια ολόκληρη καριέρα», είπε ο Roslansky στο Talent Connect Summit, ένα συνέδριο των 2.000 κορυφαίων υπευθύνων προσλήψεων της χώρας.

Τα στελέχη του LinkedIn τόνισαν την «κρίσιμη» ανάγκη για αναβάθμιση δεξιοτήτων καθώς αναπτύσσεται η τεχνολογία AI, πράγμα που σημαίνει ότι η προσαρμοστικότητα των εργαζομένων θα είναι προσδοκία, καθιστώντας ουσιαστικά άχρηστα τα τετραετή πτυχία προσανατολισμένα σε προγράμματα.

Τα δεδομένα του LinkedIn έδειξαν ότι οι επαγγελματικές δεξιότητες αναμένεται να αλλάξουν κατά 65% έως το 2030, καθώς οι λίστες θέσεων εργασίας που αναφέρουν το ChatGPT ή παρόμοια γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχουν αυξηθεί πάνω από 20 φορές από πέρυσι, ανέφερε ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί