Οι βετεράνοι αστροναύτες Μπομπ Μπένκερ και Νταγκ Χάρλι θα βρίσκονται στις 27 Μαΐου μέσα στο διαστημόπλοιο Crew Dragon της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX που θα εκτοξευτεί με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Από τον Ιούλιο του 2011, οπότε πέταξε για τελευταία φορά διαστημικό λεωφορείο, η NASA βασίζονταν για τις επανδρωμένες αποστολές της στις ρωσικές κάψουλες Soyuz, οι οποίες εκτοξεύονταν από το Καζακστάν.
Οι πλατφόρμες εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι χρησιμοποιούνταν μόνο για αποστολές φορτίου, ή ρομποτικών μηχανών.
Αυτό πρόκειται να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα κατά την αποστολή Demo-2 της εταιρείας SpaceX του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ.
Η αποστολή, για λογαριασμό της NASA, θα είναι η πρώτη επανδρωμένη πτήση ιδιωτικής εταιρείας σε τροχιακή αποστολή.
Η διαστημική κάψουλα βρίσκεται ήδη τοποθετημένη στην κορυφή ενός πυραύλου Falcon 9, στην ιστορική πλατφόρμα 39Α στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, όπου γίνονται και οι τελευταίοι έλεγχοι.
O 53χρονος Χάρλι και ο 49χρονος Μπένκερ θα παραμείνουν στον ISS για ένα χρονικό διάστημα 1-4 μηνών προτού επιστρέψουν με το Crew Dragon στη Γη.
Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η αποστολή, η SpaceX θα έχει συμπληρώσει ένα σημαντικό ορόσημο για το συμβόλαιο που ανέλαβε το 2014 -μαζί με την Boeing- προκειμένου να εξυπηρετεί την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του ISS.

Για τη NASA θα είναι ουσιαστικά το τέλος της εξάρτησής της από τη ρωσική διαστημική τεχνολογία για τις επανδρωμένες αποστολές.
Η κάψουλα Crew Dragon έχει ξαναεπισκεφθεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Μάρτιο του 2019, χωρίς πλήρωμα. Η αποστολή Demo-1 ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την επιστροφή της κάψουλας, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στη φυλακή για τους εμπρησμούς στον Υμηττό ο 32χρονος Παλαιστίνιος – Είπε ότι έχει ακουστά τον ISIS
- Kαμπανάκι από την ΤτΕ: Αυξήθηκαν στα 79 δισ. ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” που διαχειρίζονται οι servicers
- Κυβέρνηση: «Στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά γίνονται έργα, τα οποία ολοκληρώνονται σε χρονοδιαγράμματα»
- Οι Iron Maiden έρχονται στην Ελλάδα το 2026! Ανακοινώθηκε η ημερομηνία της συναυλίας στο ΟΑΚΑ
- Τουρκία: Εξακολουθούμε να έχουμε τους ρωσικούς S-400 και δεν αλλάζει αυτό
- Ανακαλύφθηκε πίνακας 400 ετών του Ρούμπενς, «αληθινή ομολογία πίστης» – Απεικονίζει το έργο “Ο Χριστός στον Σταυρό”
- Θεσσαλονίκη: Nεκρός 29χρονος δικυκλιστής σε τροχαίο στη Λ. Γεωργικής Σχολής – Ποινική δίωξη σε 4 άτομα
- Μπορεί να το ζήσουμε και αυτό; Τι συζητιέται έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο της Ελλάδας
- Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών των Πανεπιστημίων
- Δύο ουκρανικά drones φέρονται να επιτέθηκαν σε σημαντικό ρωσικό πετροχημικό συγκρότημα
Κύρια Θέματα


















ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΚΕΔΕ

ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΡΟ

ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΚΑΙΡΟΣ
