Μυστηριώδεις ήχοι καταγράφηκαν στην στρατόσφαιρα της Γης – Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι είναι

Μια αποστολή με μπαλόνι με ηλιακή ενέργεια ανίχνευσε έναν επαναλαμβανόμενο θόρυβο υποήχου στη στρατόσφαιρα. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι το προκαλεί αυτό.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ήχους ψηλά στην ατμόσφαιρα της Γης που δεν μπορούν να αναγνωριστούν.

Μια ηλιακή αποστολή μπαλονιών που ξεκίνησε από ερευνητές από τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia μετέφερε ένα μικρόφωνο σε μια περιοχή της ατμόσφαιρας της Γης που βρέθηκε περίπου 31 μίλια (50 χλμ.) πάνω από τον πλανήτη, που ονομάζεται στρατόσφαιρα. Αυτή η περιοχή είναι σχετικά ήρεμη και απαλλαγμένη από καταιγίδες, αναταράξεις και εμπορική εναέρια κυκλοφορία, που σημαίνει ότι τα μικρόφωνα σε αυτό το στρώμα της ατμόσφαιρας μπορούν να κρυφακούσουν τους ήχους του πλανήτη μας, τόσο φυσικούς όσο και ανθρωπογενείς.

Εντελώς άγνωστη η πηγή τους

Ωστόσο, το μικρόφωνο στη συγκεκριμένη μελέτη άκουγε και περίεργους ήχους που επαναλαμβάνονται μερικές φορές την ώρα. Η πηγή τους δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Οι ήχοι καταγράφηκαν στο εύρος του υπέρηχου, που σημαίνει ότι ήταν σε συχνότητες 20 Hertz (Hz) και χαμηλότερες, πολύ κάτω από το εύρος του ανθρώπινου αυτιού. “Υπάρχουν μυστηριώδη υποηχητικά σήματα που εμφανίζονται μερικές φορές την ώρα σε ορισμένες πτήσεις, αλλά η πηγή αυτών είναι εντελώς άγνωστη”, δήλωσε ο Ντάνιελ Μπάουμαν από τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia.

Πώς γίνεται η συλλογή ακουστικών δεδομένων από την στρατόσφαιρα

Για τη συλλογή ακουστικών δεδομένων από τη στρατόσφαιρα, ο Bowman και η ομάδα χρησιμοποίησαν συσκευές που αρχικά σχεδιάστηκαν για την παρακολούθηση ηφαιστείων που ονομάζονται μικροβαρόμετρα και είναι ικανά να ανιχνεύουν ήχους χαμηλής συχνότητας.

Μαζί με τους αναμενόμενους φυσικούς και ανθρωπογενείς ήχους, τα μικροβαρόμετρα εντόπισαν τα μυστηριώδη επαναλαμβανόμενα σήματα υπερήχων.

Οι αισθητήρες μεταφέρθηκαν ψηλά από μπαλόνια που κατασκεύασαν ο Μπάουμαν και οι συνεργάτες του. Διαθέτοντας διαμέτρους μεταξύ 20 και 23 πόδια (6 και 7 μέτρα), τα μπαλόνια κατασκευάστηκαν από κοινά και φθηνά υλικά. Με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, αυτές οι απατηλά απλές συσκευές μπόρεσαν να σκαρφαλώσουν σε υψόμετρα περίπου 70.000 ποδιών (13,3 μίλια) πάνω από τη Γη . 

«Τα μπαλόνια μας είναι βασικά γιγάντιες πλαστικές σακούλες με λίγη σκόνη κάρβουνου στο εσωτερικό για να τα κάνουν σκοτεινά», είπε ο Μπάουμαν. “Τα κατασκευάζουμε χρησιμοποιώντας πλαστικό ζωγραφικής από το κατάστημα σιδηρικών, ταινία αποστολής και σκόνη κάρβουνου από καταστήματα πυροτεχνικών ειδών. Όταν ο ήλιος λάμπει στα σκοτεινά μπαλόνια, ο αέρας μέσα θερμαίνεται και γίνεται πλεούμενος.”

Ο Μπάουμαν εξήγησε ότι αυτή η παθητική ηλιακή ενέργεια είναι αρκετή για να προωθήσει τα μπαλόνια από την επιφάνεια του πλανήτη στη στρατόσφαιρα. Μετά την εκτόξευση, τα μπαλόνια παρακολουθήθηκαν χρησιμοποιώντας GPS , κάτι που έπρεπε να κάνει η ομάδα, επειδή τα μπαλόνια μπορούν συχνά να πετάξουν για εκατοντάδες μίλια και μπορεί να προσγειωθούν σε περιοχές του πλανήτη με δυσκολία πλοήγησης.

Εκτός από τη βοήθεια στην περαιτέρω διερεύνηση αυτών των μυστηριωδών στρατοσφαιρικών ήχων, ηλιακά μπαλόνια όπως αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διερεύνηση μυστηρίων πολύ πιο μακριά από τη Γη. 

Τέτοια οχήματα δοκιμάζονται επί του παρόντος για να ανακαλύψουν εάν θα μπορούσαν να συνεργαστούν με έναν τροχιακό της Αφροδίτης για να παρατηρήσουν τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα μέσα από την παχιά ατμόσφαιρά του. Τα ρομποτικά μπαλόνια θα μπορούσαν να περάσουν μέσα από την ανώτερη ατμόσφαιρα της, ψηλά πάνω από την κολασμένα καυτή και υψηλής πίεσης επιφάνειά της, ερευνώντας την παχιά ατμόσφαιρα και τα σύννεφα θειικού οξέος .

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί