Μυστήριο στο Νησί του Πάσχα: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν άγνωστα υποβρύχια πλάσματα!

Μια υποβρύχια οροσειρά στα ανοιχτά του Ράπα Νούι, γνωστή και ως Νησί του Πάσχα, φιλοξενεί μια «εκπληκτική» σειρά ειδών που ευδοκιμούν σε βαθιά νερά τουλάχιστον 50 από τα οποία είναι νέα στην επιστήμη, αναφέρουν ερευνητές

Μια αποστολή στην κορυφογραμμή Salas y Gómez στα ανοιχτά του Ράπα Νούι στον Ειρηνικό Ωκεανό κατέγραψε 160 θαλάσσια είδη που δεν ήταν προηγουμένως γνωστό ότι ζούσαν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και 50 τα οποίαείναι νέα για τους επιστήμονες.

Περίπου 2.600 έως 4.000 πόδια (800 έως 1.200 μέτρα) κάτω από τα κύματα του νοτιοανατολικού Ειρηνικού, ερευνητές σε μια αποστολή του Schmidt Ocean Institute εντόπισαν εκείνο το υδρόβιο πλάσμα το οποίο εξαρτάται λιγότερο από τη φωτοσύνθεση – ένα Leptoseris ή κοράλλι με ρυτίδες, το οποίο ήταν ήδη γνωστό στην επιστήμη.

Άλλα εντυπωσιακά αξιοθέατα περιελάμβαναν ένα πλάσμα που μοιάζει με μέδουσα γνωστό ως ιπτάμενο τέρας σπαγγέτι ( Bathyphysa conifera ) και ένα φωτεινό δρακόψαρο βαθέων υδάτων από την οικογένεια Stomiidae. Και τα δύο αυτά πλάσματα, μαζί με περισσότερα από 100 άλλα παρόμοια είδη, έχουν περιγραφεί στο παρελθόν από επιστήμονες, αλλά δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ σε αυτήν την περιοχή πριν. Άλλα 50 δείγματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αναλυθεί, θεωρείται επίσης ότι είναι νέα είδη.

Η αποστολή ακολούθησε μια άλλη ερευνητική κρουαζιέρα του Schmidt Ocean Institute τον Ιανουάριο που αποκάλυψε περισσότερα από 100 ύποπτα νεοανακαλυφθέντα είδη και ένα γιγαντιαίο βουνό στα ανοικτά των ακτών της Χιλής. “Οι εκπληκτικοί βιότοποι και οι κοινότητες ζώων που αποκαλύψαμε κατά τη διάρκεια αυτών των δύο αποστολών αποτελούν κορυφαίο παράδειγμα του πόσο λίγα γνωρίζουμε για αυτήν την απομακρυσμένη περιοχή“, δήλωσε ο Javier Sellanes , καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Βορρά στη Χιλή. -οδήγησε και τις δύο αποστολές, ανέφερε σε δήλωση .

Ενώ η αποστολή του Ιανουαρίου επικεντρώθηκε κυρίως στις κορυφογραμμές Nazca και Juan Fernández, το νέο ταξίδι κατέγραψε τη θαλάσσια ζωή στην κορυφογραμμή Salas y Gómez – μια υποβρύχια οροσειρά που εκτείνεται 1.000 μίλια (1.600 χιλιόμετρα) από την κορυφογραμμή Nazca έως το Rapa Nui.

Ο Σελάνες και οι συνάδελφοί του διέσχισαν την κορυφογραμμή για 40 ημέρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο με το ερευνητικό σκάφος Falkor. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η ομάδα εξέτασε 10 θαλάσσια βουνά, τα οποία είναι υποβρύχια, και υψώνονται τουλάχιστον 3.300 πόδια (1.000 μέτρα) πάνω από τον περιβάλλοντα πυθμένα της θάλασσας.

Η παρατήρηση διαφορετικών οικοσυστημάτων σε μεμονωμένα θαλάσσια βουνά υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας ολόκληρης της κορυφογραμμής, όχι μόνο μερικών θαλάσσιων βουνών“, ανέφερε η Erin E. Easton, επίκουρη καθηγήτρια θαλάσσιας επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Rio Grande Valley και επικεφαλής επιστήμονας στο Schmidt Ocean Institute. «Ελπίζουμε ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτήν την αποστολή θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί