Μυστήρια ενέργεια στην επιφάνεια καφέ νάνου, παρόλο που δεν έχει αστέρι υποδοχής – Τι εικασίες κάνουν οι επιστήμονες

Η νέα ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA (JWST) άφησε τους επιστήμονες μπερδεμένους με τα μυστήρια των διαδικασιών του καφέ νάνου και του σέλας.

Το JWST βρήκε έναν νέο καφέ νάνο, ο οποίος είναι ένα αντικείμενο που είναι πολύ μεγαλύτερο από γίγαντες αερίου όπως ο Δίας αλλά μικρότερο από ένα αστέρι. Η NASA έχει ανακαλύψει πολλούς καφέ νάνους στο παρελθόν, αλλά αυτός είναι διαφορετικός.


Αυτός ο καφέ νάνος, δηλαδή ο W1935 εξέπεμπε υπέρυθρη εκπομπή από το μεθάνιο, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει κάποια ενέργεια στην ανώτερη ατμόσφαιρά του. Αλλά το W1935 δεν διαθέτει αστέρι υποδοχής και είναι αρκετά κρύο, κάτι που είναι μια σαφής ένδειξη ότι δεν υπάρχει πηγή ενέργειας στην ανώτερη ατμόσφαιρα εκεί.

Αυτό που οι επιστήμονες κατέληξαν μέχρι στιγμής για αυτό το μυστήριο είναι ότι υπάρχει πιθανή παρουσία κάποιας διαδικασίας σέλας στον απομονωμένο καφέ νάνο. Τα ευρήματα αυτής της απροσδόκητης ανακάλυψης παρουσιάζονται στην 243η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη.


Για να λύσουν αυτό το μυστήριο, οι επιστήμονες στράφηκαν στο ηλιακό μας σύστημα για να βρουν απαντήσεις.

Το μεθάνιο είναι ένα κοινό προϊόν που εκπέμπεται σε πλανήτες αερίου όπως ο Δίας και ο Κρόνος. Το μεθάνιο που θερμαίνει την ανώτερη ατμόσφαιρα μπορεί να συνδέεται με το σέλας, συμπέραναν οι επιστήμονες.

Στη Γη, τα σέλας δημιουργούνται όταν ενεργειακά σωματίδια από τον Ήλιο συλλαμβάνονται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. Φαίνονται στην ατμόσφαιρα της Γης κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου κοντά στους πόλους της Γης όταν συγκρούονται με μόρια αερίου και δημιουργούν πολύχρωμα φώτα που χορεύουν στον ουρανό.

Ο Δίας και ο Κρόνος έχουν παρόμοιες διαδικασίες για τον σχηματισμό σέλας. Περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση σωματιδίων με τον ηλιακό άνεμο.

Για μεμονωμένους καφέ νάνους, όπως ο W1935, η απουσία εξωτερικού ηλιακού ανέμου υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποια εσωτερική διαδικασία σε εξέλιξη στον καφέ νάνο που παρέχει ενέργεια στην ατμόσφαιρά του. Ή, υπάρχει πιθανότητα το W1935 να μην είναι πλήρως απομονωμένο αλλά να δέχεται εισροή σωματιδίων από ένα κοντινό ενεργό φεγγάρι.

Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής την αστρονόμο Jackie Faherty του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, κατά την έρευνα 12 καφέ νάνων με το JWST.

Είναι η πρώτη φορά που οι παρατηρήσεις του JWST για το W1935, ανέφεραν εκπομπή μεθανίου από έναν καφέ νάνο, υποδεικνύοντας την πιθανότητα ύπαρξης σέλας.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί