«Μόλις μπήκαμε στην επιστημονική φαντασία»: Η Ολική Έκλειψη Ηλίου που συγκλόνισε το πλήρωμα “ΆρτεμιςΙΙ”, vid

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να βιώσουν μια ολική έκλειψη ηλίου , όταν η σελήνη καλύπτει τον δίσκο του ήλιου και αποκαλύπτει το φλογερό εξωτερικό ατμοσφαιρικό στρώμα του, ή το στέμμα.

Αλλά οι αστροναύτες δεν είναι οι περισσότεροι άνθρωποι, οπότε ίσως είναι απολύτως ταιριαστό το γεγονός ότι τα τέσσερα μέλη του πληρώματος της αποστολής Artemis II της NASA απολάμβαναν ένα θέαμα που κανένας άνθρωπος δεν έχει ξαναζήσει – μια ολική έκλειψη ηλίου όπως φαίνεται από μόλις μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη σελήνη.

Όπως φάνηκε από το διαστημόπλοιο Orion της αποστολής , η σελήνη έκρυψε εντελώς το άστρο μας για το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας της έκλειψης, με αποτέλεσμα αυτό το γεγονός να εξελίσσεται πολύ διαφορετικά από εκείνα στη Γη. «Είναι ένας πραγματικά μοναδικός τρόπος για να παρακολουθήσει κανείς μια έκλειψη», λέει η Kelsey Young, πλανητική επιστήμονας στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA και επικεφαλής της σεληνιακής επιστήμης για την αποστολή Artemis II στη Διεύθυνση Επιστημονικών Αποστολών του οργανισμού.

Ίσως η πιο έντονη διαφορά ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε για να εκτυλιχθεί ολόκληρο το γεγονός. Ακόμα και η προετοιμασία ήταν μεγάλη: η ολική έκλειψη του Άρτεμις II ξεκίνησε ως το δραματικό αποκορύφωμα περίπου έξι ωρών εντατικών επιστημονικών παρατηρήσεων της σελήνης από το πλήρωμα . Στη Γη, οι τυχεροί παρατηρητές της έκλειψης βιώνουν λίγα λεπτά ολικής έκλειψης, όταν ο δίσκος του ήλιου θα αποκλειστεί πλήρως από τη σελήνη. Μέσα στο Ωρίωνα, η ολική έκλειψη διήρκεσε απίστευτα 57 λεπτά, από τις 8:35 μ.μ. EDT έως τις 9:32 μ.μ. EDT.

Οι αστροναύτες απόλαυσαν απόλυτα την εμπειρία. «Ξέρω ότι αυτή η παρατήρηση δεν θα έχει καμία επιστημονική αξία, αλλά χαίρομαι πραγματικά που εκτοξεύτηκαμε την 1η Απριλίου», είπε ο Γκλόβερ, αναφερόμενος στην ημερομηνία εκτόξευσης που απαιτείται για να βιώσει κανείς την έκλειψη. «Οι άνθρωποι πιθανότατα δεν έχουν εξελιχθεί για να δουν αυτό που βλέπουμε εμείς. Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγραφεί. Είναι εκπληκτικό».

Ο Γουάιζμαν συμφώνησε. «Είναι απλώς απερίγραπτο. Όσο κι αν το κοιτάμε αυτό, ο εγκέφαλός μας δεν επεξεργάζεται αυτήν την εικόνα μπροστά μας», είπε. «Είναι απολύτως εντυπωσιακό, σουρεαλιστικό. Δεν υπάρχουν επίθετα. Θα χρειαστεί να επινοήσω μερικά καινούργια για να περιγράψω αυτό που βλέπουμε έξω από αυτό το παράθυρο».

«Αυτό σημαίνει ότι μόλις μπήκαμε στην επιστημονική φαντασία. Φαίνεται απίστευτο», είπε ο πιλότος Βίκτορ Γκλόβερ.

Πρόσθεσε ότι αυτό που έβλεπαν οι τέσσερις αστροναύτες ήταν «πραγματικά δύσκολο να περιγραφεί».

«Γνωρίζω ότι αυτή η παρατήρηση δεν θα έχει καμία επιστημονική αξία, αλλά χαίρομαι πραγματικά που ξεκινήσαμε την 1η Απριλίου, επειδή οι άνθρωποι πιθανότατα δεν έχουν εξελιχθεί για να δουν αυτό που βλέπουμε εμείς», είπε.

«Η Γη είναι τόσο φωτεινή εκεί έξω και η Σελήνη κρέμεται μπροστά μας.»

«Αυτή η μαύρη σφαίρα μπροστά μας τώρα, όχι το μαύρο, αλλά το γκρι που αναμειγνύεται και παρασύρεται στο μαύρο… Μπορούμε να δούμε αστέρια και πλανήτες πίσω της.»

Ο Διοικητής Ριντ Γουάιζμαν πρόσθεσε: «Είναι απλώς απερίγραπτο. Όση ώρα κι αν το κοιτάμε αυτό, ο εγκέφαλός μας δεν επεξεργάζεται αυτήν την εικόνα που έχουμε μπροστά μας.

«Είναι απολύτως εντυπωσιακό, σουρεαλιστικό… δεν υπάρχουν επίθετα, θα χρειαστεί να επινοήσω μερικά καινούργια, δεν υπάρχουν απολύτως λέξεις για να περιγράψω αυτό που βλέπουμε έξω από αυτό το παράθυρο».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA-NASA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί