Μετέτρεψαν στο εργαστήριο ανθρώπινα κύτταρα σε ζωντανά «robots»!

Όταν ακούτε μια λέξη όπως «ρομπότ χειρούργος», φαντάζεστε ένα περίπλοκο μηχάνημα που εκτελεί μια χειρουργική επέμβαση σε έναν ασθενή. Τι γίνεται όμως με τα λεγόμενα "anthrobots";


Η Gizem Gumuskaya, Ph.D. Υποψήφια από το Πανεπιστήμιο Tufts Wyss Institute for Biologically-Inspired Engineering έχει μετατρέψει ανθρώπινα κύτταρα σε μικροσκοπικά ρομπότ, τα οποία με τη σειρά τους, ανακαλύφθηκε ότι βοηθούν στην επούλωση του ανθρώπινου ιστού στα πειράματά της. Αυτά τα μικροσκοπικά ρομπότ ονομάζονται “anthrobots .

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρεται, δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για έναν “στρατό” από μικροσκοπικά ρομπότ κυττάρων που μπορούν να θεραπεύσουν από μέσα. Tο έργο όμως που πραγματοποιήθηκε από την Gumuskaya και την ομάδα της είναι σίγουρα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δουλειά


Για να φτιάξει αυτά τα anthrobots, ο Gumuskya επέλεξε κύτταρα που βρίσκονται στην επένδυση της ανθρώπινης τραχείας. Αυτά τα κύτταρα έχουν δομές που μοιάζουν με τρίχες που ονομάζονται “βλεφαρίδες” που βοηθούν στη ροή των υγρών.

Η Gumuskaya ξεκίνησε με την ανάπτυξη χιλιάδων από αυτά τα κύτταρα σε ένα 3D Matrix για δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα κύτταρα πολλαπλασιάστηκαν και ενώθηκαν σχηματίζοντας σφαιροειδή.

Αυτά τα σφαιροειδή στη συνέχεια αφαιρέθηκαν και λούστηκαν με μια χημική ουσία που θα έκανε τις “βλεφαρίδες” να βγουν έξω. Ο τρόπος με τον οποίο έβγαιναν οι “βλεφαρίδες” καθόρισε την κίνηση αυτών των anthrobots. Μερικά anthrobots ήταν μικρά, στρογγυλά και είχαν “βλεφαρίδες” ομοιόμορφα απλωμένες στην εξωτερική τους επιφάνεια. Μερικά anthrobots ήταν στραβά και είχαν ακανόνιστη κατανομή των “βλεφαρίδων” στην επιφάνειά τους.

Τέτοιες διαφορές προσέδωσαν διαφορετικές κινήσεις σε αυτά τα anthrobots. Κάποια κολύμπησαν σε ευθεία ενώ άλλα σε κύκλους και ούτω καθεξής.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα δοκίμασε τη λειτουργία αυτών των anthrobots σε κατεστραμμένο ανθρώπινο ιστό.

Οι κατεστραμμένοι ανθρώπινοι νευρώνες λήφθηκαν σε ένα τρυβλίο Petri και αυτά τα anthrobots απελευθερώθηκαν. Φάνηκε ότι αυτά τα ανθρωποβόλα κινούνταν από μόνα τους και έφτιαξαν δομές που σχημάτισαν προστατευτικές γέφυρες μέσω των οποίων οι νευρώνες μπορούσαν να αυτοθεραπευθούν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advanced Science στις 30 Νοεμβρίου 2023.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί