• Αρχική
  • Άρθρα
  • Metaverse: Συνεργασία Qualcomm-Microsoft για τον επεξεργαστή του εικονικού κόσμου

Metaverse: Συνεργασία Qualcomm-Microsoft για τον επεξεργαστή του εικονικού κόσμου

Οι μάσκες AR που πρόκειται να εξοπλιστούν με το μικροτσίπ θα προορίζονται για χρήση τόσο από επιχειρήσεις όσο και από απλούς καταναλωτές.

Η Qualcomm, από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες μικροτσίπ για φορητές συσκευές, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τη Microsoft στην ανάπτυξη επεξεργαστών μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται ο έλεγχος μελλοντικών συσκευών επαυξημένης πραγματικότητας.

Οι μάσκες AR που πρόκειται να εξοπλιστούν με το υπό ανάπτυξη μικροτσίπ θα προορίζονται για χρήση τόσο από επιχειρήσεις όσο και από απλούς καταναλωτές. Κοινός τόπος θα είναι φυσικά η υποστήριξη εφαρμογών του metaverse.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο του Consumer Electronics Show που διεξάγεται στο Λας Βέγκας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Qualcomm, Cristiano Amon, να ξεκαθαρίζει ότι οι δύο πλευρές πρόκειται να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει «σύμπλευση» με τις απαιτήσεις των δημιουργών λογισμικού, το οποίο βέβαια θα συνθέσει τους εικονικούς κόσμους του metaverse.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης ο επικεφαλής της Qualcomm αποκάλυψε ότι οι μελλοντικές συσκευές που θα προκύψουν από τη συνεργασία θα συνεργάζονται με το λογισμικό Mesh της Microsoft, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να μεταδίδουν ένα ρεαλιστικό ομοίωμα του εαυτού τους στη μάσκα ενός άλλου χρήστη, ώστε να δημιουργείται η αίσθηση ότι τα δύο άτομα βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο.

Το μελλοντικό hardware που θα προκύψει από τη συνεργασία των δύο αμερικανικών εταιρειών θα κάνει επίσης χρήση του λογισμικού Snapdragon Spaces της Qualcomm το οποίο βοηθά στην εκτέλεση βασικών λειτουργιών επαυξημένης πραγματικότητας όπως η «χαρτογράφηση» φυσικών χώρων ώστε τα ψηφιακά αντικείμενα να τους υπερκαλύπτουν. Επιπλέον, το συγκεκριμένο λογισμικό επιτρέπει το hand-tracking ώστε οι χρήστες να μπορούν να διαχειρίζονται αυτά τα ψηφιακά αντικείμενα με την κίνηση των χεριών τους.

Παρά τα όσα ανακοίνωσαν στο Λας Βέγκας Qualcomm και Microsoft δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες του πότε οι επεξεργαστές και κατ’ επέκταση οι μάσκες επαυξημένης πραγματικότητας θα είναι εμπορικά διαθέσιμες.

Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές συνεργάζονται ήδη στο συγκεκριμένο χώρο αφού ο επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 850 εξοπλίζει τη μάσκα επαυξημένης πραγματικότητας Microsoft HoloLens 2 από το 2019.

(ot. gr / photo: pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.