Μελετούν ένα σύννεφο αδιαφανούς σκόνης σε σχήμα κουτιού στο κέντρο του Γαλαξία – Το ονόμασαν «Τούβλο» και λένε ότι δεν αποτελείται μόνο από Αέριο

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) κατέληξε σε ένα ενδιαφέρον εύρημα. Αποκάλυψε ότι ένα σύννεφο αδιαφανούς σκόνης σε σχήμα κουτιού, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας, δεν αποτελείται μόνο από αέριο, σύμφωνα με μια μελέτη τη Δευτέρα (4 Δεκεμβρίου).

Το σύννεφο με το παρατσούκλι «το Τούβλο» είναι επίσης γεμάτο με παγωμένο μονοξείδιο του άνθρακα, ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Astrophysics Journal τη Δευτέρα (4 Δεκεμβρίου).


“Καταγράψαμε 56.146 αστέρια που ανιχνεύθηκαν και στα έξι φίλτρα χρησιμοποιώντας το πακέτο crowdsource. Τα αστέρια μέσα και πίσω από το “The Brick” παρουσιάζουν εκπληκτική απορρόφηση στο φίλτρο F466N που παράγεται από έναν συνδυασμό πάγου και αερίου CO”, ανέφερε η μελέτη.

“Για να υποστηρίξουμε αυτό το συμπέρασμα, και ως γενική πηγή, παρουσιάζουμε μοντέλα αερίου και πάγου CO2 στα φίλτρα F466N, F470N και F410M. Τόσο το αέριο CO όσο και ο πάγος συμβάλλουν στα παρατηρούμενα αστρικά χρώματα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αναφορά του CNN, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να έχουν δραστικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες αναλύουν την περιοχή στο μέλλον. Η έκθεση ανέφερε ότι περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα μέσα στο “Τούβλο” θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές μελετούν και μετρούν τα σκοτεινά σύννεφα στο κέντρο του Γαλαξία.

Ο Άνταμ Γκίνσμπουργκ, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, είπε ότι οι άνθρωποι τώρα είναι κοντά στο να καταλάβουν τι συμβαίνει μέσα στο “Tούβλο” και πού βρίσκεται η μάζα.

Ο Ginsburg και οι συνεργάτες του ερευνητές απέκτησαν πρόσβαση στα δεδομένα JWST τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Όντας το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ, το JWST θα μπορούσε να προσφέρει απαραίτητες γνώσεις για το “Brick”.

Ωστόσο, ο Ginsburg και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι τα δεδομένα χρειάζονταν πολλή δουλειά, ανέφερε το CNN.

Οι ερευνητές πέρασαν μήνες καθαρίζοντας τα δεδομένα, προσανατολίζοντάς τα ώστε να ευθυγραμμιστούν σωστά με τους υπάρχοντες χάρτες του ουρανού. Καθώς κοίταξαν το “Τούβλο”, διαπίστωσαν ότι οι εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο είχαν λάθος χρώμα.

«Όλα τα αστέρια έβγαιναν κάπως πολύ μπλε», είπε ο Ginsburg στο δίκτυο. Αυτό ώθησε τους ερευνητές να αναρωτηθούν αν υπήρχε κάτι λάθος με τα δεδομένα.

Ωστόσο, ο αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα είπε, το πρόβλημα ήταν με τις υποθέσεις τους. Η μελέτη ανέφερε ότι οι ερευνητές δεν περίμεναν ότι θα υπήρχε τόσο πολύ πάγος μονοξειδίου του άνθρακα, που προκάλεσε την αλλαγή χρώματος.

(με πληροφορίες από wionews. com – cnn / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί