Μελέτη: Οι πιγκουίνοι αποκοιμιούνται 10.000 φορές την ημέρα!

Aλλά κοιμούνται μόνο για τέσσερα δευτερόλεπτα τη φορά, σύμφωνα με μελέτη

Το αίσθημα της επιθυμίας να κοιμηθείς κατά τη διάρκεια της ημέρας –έστω και για λίγο– είναι πολύ οικείο.

Είτε ήταν σε μια βαρετή συνάντηση εργασίας, στο τρένο για το σπίτι ή ακόμα και ενώ παρακολουθούσαμε τηλεόραση, όλοι έχουμε περάσει στιγμές που έχουμε κλείσει για μερικά δευτερόλεπτα τα μάτια μας.

Αλλά αυτό δεν είναι τίποτε σε σύγκριση με τους πιγκουίνους, που κλείνουν τα μάτια περίπου 10.000 φορές την ημέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στην άγρια ​​φύση, οι πιγκουίνοι κοιμούνται περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα, αλλά όχι όλες ταυτόχρονα, όπως φαίνεται.

Νέες παρατηρήσεις αποκαλύπτουν ότι τα ζώα αποκοιμούνται χιλιάδες φορές την ημέρα, αλλά μόνο για περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα τη φορά.

Αυτό τους επιτρέπει να συγκεντρώνουν τις καθημερινές τους ανάγκες ύπνου, ενώ παραμένουν συνεχώς σε επαγρύπνηση στις φωλιές τους, είπαν οι ερευνητές.

Η ομάδα, από το Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστήμης της Λυών και το Ινστιτούτο Πολικών Ερευνών της Κορέας, κατέγραψε τη συμπεριφορά ύπνου σε μια αποικία πιγκουίνων στην Ανταρκτική.

Χρησιμοποίησαν απομακρυσμένη παρακολούθηση ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) και άλλους μη επεμβατικούς αισθητήρες για να ανακαλύψουν πώς τα ζώα αποκοιμιούνταν.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αποκάλυψε ότι τα πουλιά δεν κοιμόντουσαν μεγάλες περιόδους και αντ’ αυτού κοιμούνταν συχνά – έκαναν περίπου 10.000 «μικροϋπνους» την ημέρα που διαρκούσαν μόνο τέσσερα δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, δεδομένης της επιτυχίας στην αναπαραγωγή αυτών των πιγκουίνων, τα οφέλη του ύπνου μπορούν να συσσωρευτούν σταδιακά.Ένα συνοδευτικό άρθρο ‘Perspectives’, γραμμένο από ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξηγεί ότι η μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση τον βαθμό στον οποίο ο ύπνος μπορεί να αλλάξει πριν απωλεσθούν τα οφέλη του.

«Σε αντίθεση με τη συμβατική κατανόηση του ύπνου, οι πιγκουίνοι δεν συμμετείχαν σε παρατεταμένες, ενοποιημένες περιόδους ύπνου», έγραψαν.

Αντίθετα, παρατηρήθηκε ότι τα πουλιά κουνούσαν το κεφάλι τους συχνά, συσσωρεύοντας περισσότερες από 11 ώρες ύπνου την ημέρα σε χιλιάδες σύντομα διαστήματα ύπνου που διαρκούσαν μόνο τέσσερα δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο και ως εκ τούτου ονομάζονται «μικροϋπνοί».

«Τα δεδομένα που αναφέρθηκαν θα μπορούσαν να είναι ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα της σταδιακής φύσης από την οποία μπορούν να προκύψουν τα οφέλη του ύπνου.

«Η απόδειξη ότι ο ύπνος με αυτόν τον τρόπο δεν έχει κόστος για τον πιγκουίνο θα αμφισβητούσε την τρέχουσα ερμηνεία του κατακερματισμού ως εγγενώς επιζήμιο για την ποιότητα του ύπνου».

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί