Πλανήτες που βρίσκονται πολύ μακριά από τη Γη θα μπορούσαν να φιλοξενούν είδη που μοιάζουν με τους δεινόσαυρους της Γης και οι άνθρωποι σήμερα να έχουν τη δυνατότητα να τους βρουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Ουσιαστικά οι επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι η εξωγήινη ζωή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να μοιάζει με την Ιουρασική περίοδο της Γης.
«Το ελαφρύ δακτυλικό αποτύπωμα της σύγχρονης Γης ήταν το πρότυπό μας για τον εντοπισμό δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών, αλλά υπήρξε μια εποχή που αυτό το αποτύπωμα ήταν ακόμη πιο έντονο – καλύτερο στο να δείχνει σημάδια ζωής», ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης Lisa Kaltenegger στην Sun.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ερευνητές στη Γη θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν μια τέτοια ζωή αναζητώντας ενώσεις που δεν υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη μας, οι οποίες υπήρχαν όμως κατά την εποχή των δεινοσαύρων. Αυτό συμβαίνει επειδή η Γη είχε υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου -περίπου 30%- κατά την εποχή των δεινοσαύρων, επιτρέποντας, όπως υποστηρίζεται, στα πολύπλοκα πλάσματα να αναπτυχθούν. Σήμερα, τα επίπεδα οξυγόνου της Γης έχουν πέσει στο 21%.
Αυτά τα υψηλά επίπεδα οξυγόνου θα μπορούσαν να αποτελούν μια ένδειξη για το είδος της ζωής που υπάρχει σε έναν μακρινό πλανήτη, υποστηρίζουν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά τηλεσκόπια για να ανιχνεύσουν παρόμοιες συνθήκες με αυτές που αντιμετώπισαν οι δεινόσαυροι πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Όπως αναφέρεται, μια ένδειξη που μπορούν να αναζητήσουν οι επιστήμονες είναι εάν ένας πλανήτης βρίσκεται σε Φανεροζωικό στάδιο, κάτι που όπως λένε θα επέτρεπε σε έναν πλανήτη να φιλοξενεί μεγάλες και πολύπλοκες μορφές ζωής.
Οι επιστήμονες υπαινίσσονται ότι αυτές οι μορφές ζωής θα μπορούσαν ακόμη και να είναι «πλάσματα τόσο μεγάλα και διαφορετικά όσο ο μεγαλόσαυρος ή τα μικροαρπακτικά που κάποτε περιφέρονταν στη Γη».
«Το Φανεροζωικό στάδιο αφορά μόνο το πιο πρόσφατο 12% (περίπου) της ιστορίας της Γης, αλλά περιλαμβάνει σχεδόν όλο το χρονικό διάστημα στο οποίο η ζωή ήταν πιο περίπλοκη, σε σχέση με τα μικρόβια και τα σφουγγάρια», είπε η επιστήμονας του Πανεπιστημίου Κορνέλ Ρεμπέκα Πέιν στην The Sun. «Αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να είναι λίγο πιο εύκολο να βρούμε σημάδια ζωής —ακόμη και μεγάλη, περίπλοκη ζωή— αλλού στον κόσμο».
Σύμφωνα με την Kaltenegger, η αναζήτηση πλανητών με υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη μορφών ζωής με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνει την έρευνα.
«Ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε μερικούς πλανήτες που τυχαίνει να έχουν περισσότερο οξυγόνο από τη Γη αυτή τη στιγμή γιατί αυτό θα κάνει την αναζήτηση ζωής λίγο πιο εύκολη», είπε η Kaltenegger. «Και, ποιος ξέρει, ίσως υπάρχουν άλλοι δεινόσαυροι που περιμένουν να ανακαλυφθούν».
(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επιβεβαίωσε και το Πεντάγωνο! Νέα περίοδος δείχνει να ξεκινά μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ
- Η μπλε πεταλούδα Atlas με τα 229 χρωμοσώματα ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της εξέλιξης
- Αυτά τα μέτρα ανέφερε το ΥΠΑΑΤ για τον περιορισμό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
- Tο Taste Atlas τίμησε ξανά την Ελλάδα: Τα δύο παραδοσιακά γλυκά με τυρί στα καλύτερα του κόσμου
- Η Gen Z δίνει πνοή στα vintage και second hand καταστήματα – Η “γρήγορη μόδα” ήρθε και στην Ελλάδα
- «Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown»! Ανησυχία για την κτηνοτροφία και την γεωργία στην Ελλάδα
- Bασίλισσα Καμίλα: Το πρόβλημα υγείας που την ταλαιπωρεί – Ελπίζει να αναρρώσει για την επίσκεψη Τραμπ
- Γκουτέρες: «Παρακολουθούμε τη συστηματική καταστροφή της πόλης της Γάζας»
- Νέες απόκοσμες εικόνες από το Κάλλιο – Αναδύθηκε το βυθισμένο χωριό στη λίμνη Μόρνου
- Ισραήλ: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης