“Μάτια” πάνω από την Αρκτική: Ο δορυφόρος Arktika-M 2 της Ρωσίας αναφέρεται ότι θα εκτοξευθεί στις 16 Δεκεμβρίου

Ο δεύτερος δορυφόρος Arktika-M, που είναι απαραίτητος για την παρακολούθηση της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας μεταξύ άλλων στόχων, θα εκτοξευθεί σε τροχιά από το διαστημόπλοιο Baikonur στις 16 Δεκεμβρίου, δήλωσε στο Sputnik πηγή από τη βιομηχανία πυραύλων και διαστήματος.


«Σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο, η εκτόξευση του πυραύλου Soyuz-2.1b με το ανώτερο στάδιο Fregat και τον δορυφόρο Arktika-M №2 έχει προγραμματιστεί για τις 12.17 μ.μ. ώρα Μόσχας [09:17 GMT] στις 16 Δεκεμβρίου 2023», είπε πηγή.


Η ρωσική κρατική διαστημική εταιρεία Roscosmos δήλωσε νωρίτερα ότι ο δορυφόρος παραδόθηκε σιδηροδρομικώς στην πόλη Khimki στην περιοχή της Μόσχας στο Baikonur στις 14 Νοεμβρίου και η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.


Οι δορυφόροι Arktika-M λειτουργούν σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά, η οποία τους επιτρέπει να εξερευνούν την περιοχή της Αρκτικής. Τα δύο διαστημόπλοια θα παρέχουν 24ωρη παρακολούθηση της επιφάνειας και των νεφών της Γης, καθώς και των θαλασσών στην περιοχή της Αρκτικής.


Στο μέλλον, σχεδιάζεται να υπάρχουν τέσσερα Arktika-M σε τροχιά
. Ο Αλεξάντερ Σεργκέεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, είπε νωρίτερα ότι αυτό θα επιτρέψει την παρακολούθηση της περιοχής της Αρκτικής κάθε 15 λεπτά και τη λήψη έως και δύο εκατομμυρίων εικόνων ετησίως. Προβλέπεται ότι δύο ακόμη δορυφόροι θα προστεθούν στον αστερισμό μέχρι το 2031.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί