• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Μαθηματικά για έναν καλύτερο κόσμο», το κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μαθηματικών

«Μαθηματικά για έναν καλύτερο κόσμο», το κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μαθηματικών

Η Διεθνής Ημέρα Μαθηματικών (IDM 2021) γιορτάζεται σήμερα παγκοσμίως υπό την αιγίδα της UNESCO, έχοντας ως κεντρικό θέμα των -κατά βάση διαδικτυακών λόγω πανδημίας- εκδηλώσεων τα «Μαθηματικά για έναν καλύτερο κόσμο», λόγω και της συγκυρίας της Covid-19.

Τα μαθηματικά και η στατιστική αποτελούν θεμελιώδη εργαλεία σε όλο τον κόσμο για την πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου και την υποβοήθηση των αρμόδιων αρχών στη λήψη των καλύτερων δυνατών αποφάσεων. Αλλά και πέρα από την πανδημία, τα μαθηματικά -σε όλο το φάσμα των όψεων και εφαρμογών τους- συμβάλλουν σημαντικά στο σχεδιασμό καλύτερων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών.

Η Διεθνής Ημέρα Οργανώνεται από τη Διεθνή Μαθηματική Ένωση σε περισσότερες από 70 χώρες όλων των ηπείρων, όπου θα πραγματοποιηθούν πάνω από 410 εκδηλώσεις (συνέδρια, διαγωνισμοί, εκθέσεις, ομιλίες κ.ά.). Η κεντρική εκδήλωση σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά) θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 16:00 έως 20:00 ώρα Ελλάδας στη διεύθυνση: https://www.idm314.org/launch-2021-program.html.

«Τα μαθηματικά, με τις πολλές τεχνικές εφαρμογές τους, υποστηρίζουν σήμερα όλες τις περιοχές της ζωής μας. Μαζί με τους αλγόριθμους, τα μαθηματικά παίζουν ρόλο κλειδί στην τεχνητή νοημοσύνη και στις τεχνολογικές καινοτομίες. Καθώς αντιμετωπίζουμε παγκόσμια προβλήματα όπως η πανδημία Covid-19 και η κλιματική αλλαγή, φέρνουμε στο νου μας τη σημασία των μαθηματικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας», δήλωσε η Γαλλίδα γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ.

Η 14η Μαρτίου ήταν ήδη γνωστή ως «Ημέρα του π» (Pi Day), από τη μαθηματική σταθερά «π» που ορίζεται ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου (3,14) και εκφράζεται διεθνώς με το ελληνικό γράμμα π από τα μέσα του 18ου αιώνα, ενώ μερικές φορές γράφεται και ως pi. Η Διεθνής Ημέρα Μαθηματικών έρχεται να διευρύνει την εμβέλεια της Ημέρας του π.


photo unsplash

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.