Πρόκειται για το φωτεινότερο φεγγάρι από όλα τα υπόλοιπα της χρονιάς. Το εντυπωσιακό φαινόμενο θα είναι ορατό για περίπου τρία 24ωρα.
Γιατί η υπερπανσέληνος του Ιουλίου ονομάστηκε Πανσέληνος του Ελαφιού
Ο όρος υπερσελήνη αναφέρεται συνήθως σε μια πανσέληνο που μπορεί να ξεχωρίσει περισσότερο από άλλες, αφού βρίσκεται εντός του 90% της πλησιέστερης τροχιάς στη γη. Το περιοδικό «Almanac» αναφέρει ότι η υπερπανσέλληνος του Ιουλίου θα είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη για ολόκληρο το 2022, καθώς η Σελήνη θα πλησιάσει περισσότερο από ποτέ για φέτος τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.418 χιλιομέτρων στο περίγειό της.
Η φωτεινότητα της πρόκειται να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο. Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Ωστόσο, ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος.
Επικρατέστερη ονομασία για το εν λόγω φεγγάρι είναι «Πανσέληνος του Ελαφιού» (Buck Moon). Το όνομα αυτό προέκυψε, διότι σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, “καλυμμένα” με βελούδινo και απαλό τρίχωμα. Παρόλαυτα διατηρεί και μερικά άλλα ονόματα όπως : «Πανσέληνος του Κεραυνού» «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου».




ethnos/ photo eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χιονιάς-Γάτα σημειώσατε… 1, vid
- Μακάβριο εύρημα στο λιμάνι του Βόλου: Βρέθηκε σορός άνδρα αγνώστων στοιχείων
- Γουίλιαμ και Κέιτ εύχονται για την Πρωτοχρονιά αλλά μια φωτογραφία…δεν πήγε καλά!
- Ο πρίγκιπας Χάρι αποκάλυψε “το δράμα” κατά τη διάρκεια των βασιλικών διακοπών
- Ετοιμάζεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τα Θεοφάνεια και τον καθαγιασμό των υδάτων
- Ηράκλειο: 32χρονος επιτέθηκε βίαια στον πατέρα του και συνελήφθη – Στο νοσοκομείο ο 74χρονος
- Ταχιάος: Αλλάζει “πίστα” η Εγνατία Οδός
- Κυρανάκης: Το “ευχαριστώ” του αναπληρωτή υπουργού σε όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΜ, vid
- Ήρθε η σειρά του Ιράν; Τι συμβαίνει με τις «αυθόρμητες» εξεγέρσεις – Απειλεί με επέμβαση ο Τραμπ, vid
- Οι επιβάτες «γυρίζουν πίσω στον χρόνο»: Πτήση απογειώθηκε το 2026 και προσγειώθηκε το 2025!









