Ο Μπετελγκέζ, ένας κόκκινος υπερ-γίγαντας στον αστερισμό του Ορίωνα, θάμπωσε απότομα στα τέλη του 2019/ αρχές 2020. Η συμπεριφορά του αυτή έκανε πολλούς να εικάσοουν πως ίσως να ήταν κοντά στο να εκραγεί.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, μια ομάδα κατέληξε, χρησιμοποιώντας το VLT (Very Large Telescope) στη Χιλή, στο συμπέρασμα πως η αιτία ήταν σχεδόν σίγουρα η παρεμβολή ενός γιγαντιαίου νέφους σκόνης ανάμεσα σε εμάς και στο άστρο.
Ο Μπετελγκέζ βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη, σε απόσταση «μόλις» 550 ετών φωτός. Φωτίζεται και σκοτεινιάζει φυσικά σε μια περίοδο περίπου 400 ημερών. Ωστόσο αυτό που συνέβη πριν μήνες ήταν ασυνήθιστο, καθώς η απώλεια φωτεινότητας ήταν πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο είχε καταγραφεί ποτέ.
Ο αστρονόμος Μιγκέλ Μοντάργκες και συνάδελφοί του διερεύνησαν το θέμα με το VLT, ένα από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του πλανήτη. Σύγκριναν εικόνες από πριν και μετά και δημιούργησαν κάποια μοντέλα για να δουν τι συμπεριφορές μπορεί να οδηγούσαν στις εικόνες αυτές.
Δύο ιδέες κυριαρχούσαν: Ίσως να υπήρχε ένα μεγάλο ψυχρό σημείο στην επιφάνεια του άστρου, επειδή αυτό είναι κάτι που συναντάται σε κόκκινους υπερ-γίγαντες- ή μπορεί να υπήρχε ένα νέφος σκόνης που σχηματιζόταν μπροστά στο άστρο, όπως φαίνεται από τη Γη.
Εν τέλει φαίνεται πως συμβαίνει λίγο και από τα δύο, σύμφωνα με την Έμιλκ Κάνον από το KU Leuven στο Βέλγιο.
«Η συνολική μας ιδέα είναι πως υπήρχε ένα ψυχρό σημείο στο άστρο το οποίο, λόγω της τοπικής πτώσης θερμοκρασίας, μετά έκανε το αέριο που είχε προηγουμένως να συμπυκνωθεί σε σκόνη» είπε στο BBC News. «Οπότε το ψυχρό σημείο στην επιφάνεια θα έκανε το άστρο στην αρχή να φαίνεται θαμπό σε εμάς. Μα μετά αυτή η συμπύκνωση σκόνης θα συνέβαλλε στην απότομη πτώση φωτεινότητας του άστρου».
Ο Μπετελγκέζ είναι 15-20 φορές μεγαλύτερος του ήλιου μας, οπότε κάποια στιγμή θα γίνει σουπερνόβα. Πάντως, σύμφωνα με την Κάνον, μάλλον το συμβάν αυτό δεν σημαίνει πως αυτό θα συμβεί σύντομα, καθώς είναι σχετικά «νεαρός».
Ναυτεμπορική, ΦΩΤΟ wikipedia
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μ. Ανατολή: Ο ΓΓ του ΟΗΕ διορίζει Προσωπικό Απεσταλμένο για τη διαχείριση της σύγκρουσης και ανησυχεί για παγκόσμιο οικονομικό σοκ
- Για «έκρηξη» βίας που οφείλεται εν μέρει στους μετανάστες, μίλησε ο καγκελάριος της Γερμανίας
- Ντόμινο παραιτήσεων στην Ιταλία: Αποχώρησε και η υπουργός Τουρισμού, Ντανιέλα Σαντανκέ
- Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος ταρακούνησε και την Θεσσαλονίκη
- Εντοπίστηκε στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης η σορός του 34χρονου αγνοούμενου δύτη
- Συναγερμός στην Πεύκη: Εντοπίστηκε οβίδα σε οικοδομή
- ΗΠΑ-Κίνα: Η μεγάλη συνάντηση ανακοινώθηκε – Ο πλανήτης οργανώνεται
- Αεροδρόμιο στις ΗΠΑ έσπασε ρεκόρ αλλά και τις… μύτες των παρευρισκομένων, με τη μεγαλύτερη σειρά από cheesesteaks στον κόσμο (ΒΙΝΤΕΟ)
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα διευρύνει την “ουδέτερη ζώνη” του στον Λίβανο
- Το «μαστίγιό» τους δείχνουν οι ΗΠΑ στο Ιράν: Ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει και είναι έτοιμος να εξαπολύσει την κόλαση»









