Πίσω από την ακτή της Μεσογείου, στους πρόποδες της περιοχής al-Jabal al-Akhdar, βρίσκεται η αρχαία πόλη της Κυρήνης. Η σημερινή της θέση είναι στο Σαχάτ, της ανατολικής Λιβύης. Η Κυρήνη, όπως αναφέρεται, ιδρύθηκε το 631 π.Χ. από μια ομάδα μεταναστών από την Σαντορίνη.
Ο Βάττος, ο πρώτος βασιλιάς τους, ίδρυσε τη δυναστεία των Βαττιάδων, η οποία κυβέρνησε την Κυρήνη για οκτώ γενιές (μέχρι το 440 π.Χ.). Υπό την κυριαρχία των Βαττιάδων, η πόλη άνθισε οικονομικά και επεκτάθηκε σε διάφορα λιμάνια, γνωστά σήμερα ως Marsa Susah, al-Marj και Benghazi.
Στη συνέχεια, με την άνοδο της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου, το 323 π.Χ., η Κυρήνη έγινε ένα από τα κέντρα με τη μεγαλύτερη πνευματική επιρροή στον κλασικό κόσμο. Με μια ιατρική σχολή και σπουδαίους φιλοσόφους, η Κυρήνη προκάλεσε τελικά το ενδιαφέρον των Ρωμαίων και τέθηκε υπό τον έλεγχό τους το 96 π.Χ. Η επαρχία της Κυρηναϊκής ενώθηκε (πολιτικά) με την Κρήτη το 67 π.Χ., καθιστώντας την Κυρήνη τοπική πρωτεύουσα.
Η Κυρήνη γνώρισε δύο αιώνες σχετικής ειρήνης και ευημερίας υπό ρωμαϊκή κυριαρχία, η οποία διακόπηκε από μια εξέγερση των Εβραίων της Κυρήνης το 115 μ.Χ., με αποτέλεσμα τη σταθερή παρακμή της πόλης, στην συνέχεια. Η παρακμή της Κυρήνης επιδεινώθηκε από έναν ισχυρό σεισμό το 365 μ.Χ. Η κατάκτησή της από τους Άραβες, το 642 μ.Χ. σφράγισε τη μοίρα της πόλης, αφήνοντάς την σε ερείπια που βρίσκονται ακόμη και σήμερα.
Το αντικείμενο που ανακαλύφθηκε ως αποτέλεσμα της καταιγίδας Daniel που έπληξε την ανατολική περιοχή της Λιβύης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Λιβυκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διασώθηκε από τον Menfi για επιστημονικούς σκοπούς.
Το πρακτορείο ανέφερε ακόμη ότι το κεφάλι του αγάλματος είναι η μορφή του θεού Βάκχου. Το άγαλμα παραδόθηκε στην Αρχή Ελέγχου Αρχαιοτήτων της Κυρήνης.
(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η χαμένη πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου εντοπίστηκε μετά από σχεδόν 2.000 χρόνια (photo)
- Το άγχος αυξάνεται εντός Ευρώπης – Τι ακριβώς συμβαίνει με απλά λόγια
- Σ. Φάμελλος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική αγροτική παραγωγή»
- Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού βασικό θέμα στη συνάντηση του προέδρου του ΕΒΕΘ με την υφυπουργό Εργασίας
- Καλαμαριά: Τα πρώτα ιατροδικαστικά ευρήματα στη σορό του 20χρονου – Παραδόθηκε 23χρονος που αναζητούνταν
- Ενημέρωση Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με παραπλανητικά μηνύματα καταβολής τελών
- ΣΥΡΙΖΑ – Δ. Μελίδης: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα της ακρίβειας»
- Οι ΗΠΑ επικήρυξαν την ηγεσία του Ιράν
- Η λίμνη με το πιο «εξωγήινο» νερό – Δεν παγώνει ούτε στους -50°C (Photo)
- Η Κύπρος στοχεύει στην παραγωγή φυσικού αερίου για εξαγωγή από το 2028, σύμφωνα με την Λευκωσία









