Κύπρος: Ένας ελκυστικός προορισμός από την αρχαιότητα- Πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι κυνηγοί-συλλέκτες του Πλειστόκαινου εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό, τι θεωρούσαν τα προηγούμενα χρόνια


Εξετάζοντας τη χρονική στιγμή που φαίνεται να κατοικήθηκε για πρώτη φορά η Κύπρος, έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Flinders, Corey Bradshaw διαπίστωσε ότι τα μεγάλα νησιά της Μεσογείου ήταν ελκυστικοί και προορισμοί για τους παλαιολιθικούς λαούς.

Ανατρέπονται προηγούμενες μελέτες
Αυτά τα ευρήματα ανατρέπουν προηγούμενες μελέτες οι οποίες παρουσίαζαν τα νησιά της Μεσογείου απρόσιτα και αφιλόξενα για τις κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών του Πλειστόκαινου.


Ο καθηγητής Bradshaw, μαζί με τη Δρ. Θεοδώρα Μουτσίου, τον Δρ. Christian Reepmeyer και άλλους, έλαβαν υπόψη τους αρχαιολογικά δεδομένα, εκτιμήσεις για το το κλίμα της περιοχής και δημογραφικά μοντέλα για να αποκαλύψουν τους πρώτους ανθρώπους της Κύπρου.

Η ανάλυση των αρχαιολογικών ευρημάτων από τις 10 παλαιότερες τοποθεσίες σε όλη την Κύπρο, δείχνει την πρώτη εγκατάσταση ανθρώπων πριν από 14.257 και 13.182 χρόνια, δηλαδή πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρούσαν.


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το νησί κατοικήθηκε πολύ νωρίς. Η κλιματική μοντελοποίηση έδειξε ότι με την εγκατάσταση των πρώτων ανθρώπων αυξήθηκε η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις και η περιβαλλοντική παραγωγικότητα, στοιχεία που ήταν αρκετά για να παραμείνουν οι πληθυσμοί των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.


Ελκυστικός προορισμός η Κύπρος

Μέσα σε 300 χρόνια, ή 11 γενιές, ο πληθυσμός της Κύπρου είχε επεκταθεί κατά μέσο όρο σε 4.000-5.000 κατοίκους.

Ο Δρ. Μουτσίου αναφέρει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως, η Κύπρος και ίσως άλλα Μεσογειακά νησιά ήταν πολύ ελκυστικοί προορισμοί για τις παλαιολιθικές κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

«Υποστηρίζεται ότι η ανθρώπινη διασπορά στην Κύπρο και σε άλλα νησιά της ανατολικής Μεσογείου αποδίδεται σε δημογραφικές πιέσεις στην ηπειρωτική χώρα μετά από την απότομη αλλαγή του κλίματος στις παράκτιες περιοχές που οδήγησε στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αναγκάζοντας τους αγροτικούς πληθυσμούς να μετακινηθούν σε νέες περιοχές από ανάγκη και όχι από επιλογή», λέει.

Ο καθηγητής Bradshaw, εξηγεί ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη επανεξέτασης των ζητημάτων της πρόωρης εγκατάστασης ανθρώπων στη Μεσόγειο υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογιών, των μεθόδων πεδίου και των δεδομένων.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί