Κλιματιστικό: Πότε καταναλώνει περισσότερο ρεύμα – Τι πρέπει να προσέχετε μέσα στον καύσωνα

Μπροστά στο νέο καύσωνα είναι καλό να γνωρίζεται πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα. Άλλωστε οι τιμές του ρεύματος έχουν σχετικά αποκλιμακωθεί, αλλά παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα αν συγκριθούν με τις τιμές πριν την κρίση.

Καύσωνας διαρκείας ξεκινά τις επόμενες ημέρες στη χώρα και τα κλιματιστικά αναμένεται να δουλεύουν στο κόκκινο. Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει πιθανότατα μέχρι και στους 43 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, ενώ το θερμό επεισόδιο αναμένεται να έχει διάρκεια που μπορεί να φτάσει και 10 ημέρες.

Μάλιστα ο εκρηκτικός συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας προβλέπεται να διαμορφώσει συνθήκες δυσφορίας.

Μπροστά στο νέο καύσωνα είναι καλό να γνωρίζεται πόσο καίει το κλιματιστικό ανά ώρα.

Ενδεικτικά, ένα παλιό κλιματιστικό καταναλώνει συνήθως περισσότερο από ένα νεότερο. Για παράδειγμα ένα κλιματιστικό σχετικά παλιό 12.000 btu στη λειτουργία ψύξης καταναλώνει 0,23-0,29 €/ώρα. Ένα νεότερο 0,16-0,22 €/ώρα, ενώ ένα inverter καταναλώνει μόλις 0,09-0,14 €/ώρα.

Το σημαντικό σημείο κατανάλωσης ενός κλιματιστικού είναι η ενεργειακή του κλάση που κρίνει το πόσο «καίει» ειδικά τους θερινούς μήνες κατά τους οποίους, αυξάνεται η χρήση του. Επίσης, σημαντικό σημείο που θα κρίνει την απόδοσή του είναι και η σωστή συντήρηση όπως επίσης και η σωστή επιλογή θερμοκρασίας η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι συν-πλην 10 βαθμούς από την εξωτερική θερμοκρασία, ώστε να μην δουλεύει άσκοπα παραπάνω.

Ωστόσο, αυτή είναι μια τιμή κατά προσέγγιση, αφού η τελική κατανάλωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Την ενεργειακή κλάση του air condition
  • Τη μόνωση του χώρου
  • Το μέγεθος του δωματίου που πρέπει να δροσιστεί.

Η κατανάλωση του air condition σε ρεύμα μπορεί να περιοριστεί σημαντικά, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων:

Η επιλογή της επιθυμητής θερμοκρασίας παίζει τεράστιο ρόλο στην τελική κατανάλωση. Γενικά, καλό είναι να ρυθμίζετε το air condition περίπου έως 10- 12 βαθμούς λιγότερο από την εξωτερική θερμοκρασία. Όσο μεγαλύτερη η απόκλιση από αυτή τη διαφορά, τόσο πιο εντατικά πρέπει να δουλέψει το air condition, ώστε να την επιτύχει, και όπως είναι φυσικό τόσο περισσότερο ρεύμα θα καίει. Επίσης, όσο πιο μεγάλη είναι η θερμοκρασιακή διαφορά του χώρου στον οποίο βρίσκεστε και του περιβάλλοντος, τόσο πιο αργά θα μπορέσει το σώμα σας να ανταποκριθεί στη νέα θερμοκρασία όταν αλλάξετε χώρο.

Ένα παλιό, ασυντήρητο air condition εκτοξεύει την κατανάλωση ρεύματος, καθώς λόγω της χαμηλής στάθμης φρέον, της σκόνης και των ακαθαρσιών που έχει συγκεντρώσει αναγκάζεται να δουλεύει σε πολύ μεγαλύτερη ένταση, για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ένας επαγγελματίας ψυκτικός θα πρέπει να συντηρεί τα κλιματιστικά του χώρου σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι το air condition δουλεύει αποδοτικά και με ασφάλεια.

(με πληροφορίες από ienergeia. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί